Yeni Alzheimer ilaçlarının geliştirilmesinde umut kırıcı bulgu..

yeni-alzheimer-ilaclarinin-gelistirilmesinde-umut-kirici-bulgu

Alzheimer tedavisinde kullanılacak yeni ilaç araştırmalarında sil baştan..


10 Eylül 2019 16:05

Alzheimer hastalığına çare olabilecek bir ilacın formülünü üretebilmek, bir araştırma birimi olan hemen tüm ilaç firmalarının gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Konu çok önemli, pazar çok büyük. Geniş bütçelerle aralıksız çalışılıyor.

Zaman zaman basında, bu alandaki araştırma sonuçlarına ilişkin haberler yer alıyor. Hatta falanca yerde yapılan araştırmada sona gelindi, elde edilen bulgular yüksek oranda başarı sağlandı gibi, yüksek dozda sevindirici haberlere de rastlanıyor.

Habertürk Gazetesi yazarı Serdar Turgut'un bugünkü yazısında duyurduğu araştırma, Alzheimer'i tedavi edici veya önleyici bir ilacın bulunduğu haberini bekleyenler üzerinde soğuk duş etkisi yaptı.

Olası bir Alzheimer ilacı için canlı denemeleri fareler üzerinde yapılıyor ve üretilmeye çalışılan ilacın farenin beynine olan etkisi inceleniyor. Günümüze kadar gelen sevindirici haberler de bu deneylere dayanıyor.

Ancak yakınlarda Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada şu sonuçlara ulaşılmış;

İnsan beyninin deneylerde incelenen bölgesinde 16 bin hücre var ve bunlar 100 ayrı türde. İnsan ile fare karşılaştırıldığında ise  bu 100 ayrı türdeki hücreden 75'inde farklılık olduğu ortaya çıkmış. Özetle fare beyninin o noktasında etki etmiş olabilecek ilaçların insan beyninde bir etkisi olup olamayacağı bilinemiyor.

Netice olarak deniyor ki, bu deneylere dayalı güzel haberlerin hiç birisinin geçerliliği kalmadı.. Çünkü fare beyni, insanların kullanacağı Alzheimer ilacı için doğru kontrol zemini oluşturmuyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz