Yardımcı eczacı çalışma süresinde sıkıntı var..

yardimci-eczaci-calisma-suresinin-hesaplanmasi-error-veriyor

TEİS Eczacı Yerleştirme Sistemindeki uyumsuzluğu TİTCK'ya taşıdı.


01 Temmuz 2019 17:16

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Eczacı Yerleştirme Sisteminde Yardımcı Eczacı Çalışma süresinin 365 gün olması konusunda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na (TİTCK) başvuruda bulundu.

TEİS'in başvurusu şöyle.

Konu:  Yardımcı Eczacı Çalışma süresinin 365 gün olması hk.

 Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 28 Eylül 2008 Tarih ve 27011 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Aylık Prim Ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na Verilmesine Ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ‘inin 2.1.2. maddesi’nin b-1 bendinde “Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların  prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay / dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girilecektir” amir hükmü yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre 12 Ay x 30 gün hesabından bir yılın çalışma hayatını düzenleyen mevzuatımıza göre karşılığı 360 gündür.

Diğer taraftan 6197 sayılı Eczacılar ve  Eczaneler Hakkında Kanunun 5. Maddesinde;

“..Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmak zorundadır…”

Şeklinde düzenleme yer almakta ve bu düzenlemede de “bir yıl” çalışma zorunluluğu olduğu ifade edilmekte olup, ilgili yasal mevzuatın hiçbir yerinde “365 gün” ifadesi geçmemektedir.

Ancak; Başkanlığınızın Yardımcı Eczacı sisteminde puan hesaplama bölümünde sistem yardımcı eczacı olarak 365 gün çalışma zorunluluğu bulunduğu uyarısı vermekte, bu süreye uymayan kayıtların sisteme girişini gerçekleştirmemektedir.

Çalışma hayatını düzenleyen yasal mevzuata aykırı olan hak kaybı ve mağduriyet yaşanmasına neden olan Eczacı yerleştirme sisteminde 365 gün olan yardımcı eczacılık süresinin 360 gün olarak düzeltilmesi hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.

Ecz. Nurten Saydan / TEİS Genel Başkanı

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz