Uygulama gözden geçirilmeli..!

uygulama-gozden-gecirilmeli

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, son dönemdeki ilaç sıkıntısına işaret ederek, bir sıkıntı çekiliyorsa uygulamanın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.


23 Şubat 2017 12:27

20 Şubat itibariyle ilaç fiyatlarına yüzde 10 zam gelecek olması nedeniyle, yaklaşık bir buçuk aydır ilaç üreticilerinin üretimi azalttığını ve yavaşlattığını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan,

“Dünden itibaren ilaçlar yüzde 11 zamlı satılmaya başlandı. Yüzde 11’de ilaç firmaları için ciddi rakam, çünkü bir günde milyonlarca kutu ilaç giriyor piyasaya. O yüzden ithal edenler yavaşlattılar bu işi. Burada sıkıntı zammın 48 gün önce açıklanmış olmasıydı” dedi.

İşi kılıfına uyduruyorlar

İlkses Gazetesi'ne konuşan Sayılkan, ilaç firmalarının yaşanan süreçte ‘yetiştiremiyorum, çok yoğunum’ dediğini ve bir şekilde işi kılıfına uydurduğunu belirterek,

“Şimdi bir de şu var. Yıllar için de Euro miktarı arttı. Ciddi anlamda hammadde maliyeti arttı, personel ve işletme maliyet giderleri arttı. Devletin belirlediği ilaç fiyatları için Euro kuru 2,11 TL. Şimdi Euro 4 TL olmuş, 2 TL’den çok kolay değil bu işleri sürdürebilmek.

Onlar da kendilerince bir mücadele veriyorlar. Burada firmalarla ilgili bir ara yol bulmak lazım, bir çözüm bulmak lazım. Şu anda devlet, ilacın en büyük satın alıcısı. İlacın yüzde 89-90’ını devlet satın alıyor. O yüzden de ilaç fiyatını o belirliyor, ilaç veriliş koşullarını da o belirliyor, geri ödeme koşullarını da devlet belirliyor. İstediği zaman da ödüyor.

Bütün her şey, inisiyatif kullanma anlamında devletin elinde. Ama ilaçlar bulunamıyorsa, vatandaş sıkıntı çekiyorsa bu uygulamadan dolayı, burada bir gözden geçirme yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Vatandaş da, eczacı da sıkıntı çekti..

Sayılkan, ilaç zammı açıklamasını 48 gün önce açıklanmasını, fiyat kararnamesine bağlı kalarak yapıldığını, fakat sıkıntılı bir durumun oluştuğunu belirterek,

“Nasıl ki firmalar az üreterek kar etmeyi hedefliyorsa, devlette daha geç bu zamlı fiyatı uygulayarak, o aradaki sürede tasarruf etmeye çalışıyor. Olan da vatandaşa oluyor. Yani o oradan zarar etmek istemiyor, bu buradan zarar etmek istemiyor daha az ödemek istiyor. Ama bütün bu tasarruf, herkes bir şey yapmaya çalışırken, para kazanmaya çalışırken, vatandaş da eczacı da bunun sıkıntısını çekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz