Türkiye'nin ilaç ihracatının öyküsünden bir kesit..

turkiyenin-ilac-ihracatinin-oykusunden-bir-kesit

Başkan Demirdere, Novartis Türkiye'de ilaç ihracatına nasıl başladıklarını anlattı..


25 Ağustos 2018 23:27

Novartis Grup Türkiye Başkanı Demirdere, Dünya Gazetesine verdiği röportajda, Novartis Türkiye'nin yıllar önce ilaç ihracatına nasıl başladığını anlatarak, Türkiye'nin ilaç ihracatı serüveninden bir kesit sundu.

Novartis'in İsviçre merkezli ve 200 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip bir ilaç şirketi olduğunu belirten Demirdere, Novartis Türkiye'nin Novartis İlaç, Sandoz İlaç, Novartis Onkoloji ve Alcon'dan oluştuğunu söyledi.

Firmanın Türkiye'de faaliyetine 1930 yılında başladığını ve son 10 yılda gerçekleştirdikleri toplam 1,2 milyar dolarla Türkiye’nin en çok ilaç ihracatı yapan firması olduklarını kaydeden Demirdere, ilaç ihracatına nasıl başladıklarını şöyle anlattı;

"İhracat yapmak istiyoruz deyince güldüler.."

"Biz 1989 yılında Novartis Global'e giderek 'İhracat yapmak istiyoruz' dedik. Açıkça güldüler. Çok samimi konuşuyorum. Çok ısrar ettik. Bize üretimi en zor 2 tane ilaç verdiler. 'Al bunları üret bakalım, görelim.' dediler. Hakikaten üretimi çok zordu; bir türlü istediğimiz sonucu alamıyorduk.

Bir türlü olmuyor ve imha ediyoruz derken çok enteresan bir şey oldu. Yıllardır bizde çalışan üretim uzmanları 'Ben 30 senedir üretim yapıyorum, bana öyle geliyor ki bunu şöyle yapsak daha iyi olur.' dediler. Oturduk hep beraber istişare ettik, üretim metodunu değiştirdik.

"Büyük bir gururdu"

Takır takır üretmeye başladık. Arca C diye bir aspirin vardı C vitaminli. İsviçre'de çok meşhurdur, hala satılır. Bunu İsviçre'ye Türkiye'den üretmeye başladık. Kutuda 'Made in Turkey' yazıyordu. Bu çok büyük bir gururdu.

Bu vesileyle iki tane ilacın üretimini verdiler. Sonra 3, 4,5... Siz ne kadar Novartis'in Türkiye fabrikası bile olsanız yabancılar 'Al kardeşim senin burada fabrikan var, buradan ihracat yap' demezler. Sizin bir taraftan yabancıları, bir taraftan hükümeti alıp bir araya getirip uygun şartları ve koşulları oluşturmanız lazım. İşte böyle böyle 4 tane fabrika edindik."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz