Türkiye'de 3 merkezde ağır koronavirüs hastalarında "ivermektin" deneniyor..

turkiyede-3-merkezde-agir-koronavirus-hastalarinda-ivermektin-deneniyor

İvermektin'in Koronavirüs vakalarındaki etkinliği ve güvenilirliği araştırılıyor


21 Mayıs 2020 00:03

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş;

“Daha önce hayvanlarda paraziter enfeksiyonlarında kullanılan ve bunun yanında Batı Nil virüsü, HIV enfeksiyonu gibi tedavilerde de etkinliğinin araştırıldığı İvermektin adıyla bilinen ilacı ağır koronavirüs hastalarında denemeye başladık" dedi.

"İlacın ağır Koronavirüs hastaları üzerindeki etkinliği araştırılıyor"

Prof. Okumuş, üniversite binasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, AFSÜ'nün de Kovid-19 salgını başladığı andan itibaren tedavi noktasında araştırma faaliyetlerine başladığını anlattı.

Ülkedeki mevcut tedavi yöntemleri dışında başka bir ilacın veya molekülün Kovid-19 tedavisinde kullanılıp kullanılmayacağı konusunda araştırmalara başladıklarını aktaran Okumuş, şöyle devam etti:

"Şu anda bu çalışma ülkemizde corona virüs tedavisinde bir ilacın etkinliğini ve güvenirliğini araştıran ilk ve tek araştırma olma unvanını taşıyor. İvermektin adıyla bilinen ve daha önce hayvanlarda paraziter enfeksiyonlarında kullanılan ve bunun yanında Batı Nil virüsü, HIV enfeksiyonu gibi tedavilerde de etkinliğinin araştırıldığı bir ilaç bu.

Sağlık Bakanlığından resmi onay alarak üniversitemiz öncülüğünde, Sağlık Bilimleri Üniversitelerine bağlı İstanbul 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte çok merkezli olarak bu araştırmanın startını vermiş bulunuyoruz.

Bu ilacın, ağır corona virüs enfeksiyonu bulunan hastalardaki etkinliğini ve güvenirliğini araştıracağız. İnşallah, hayırlı sonuçlara ulaşırız. Elde ettiğimiz olumlu veya olumsuz sonuçları da tüm bilim camiasıyla paylaşacağız."

Bazı ön bulgular var..

"İvermektin" ile ilgili dünyada sadece Avustralya'da bir laboratuvarın araştırma çalışmasının olduğunu anımsatan Okumuş, ilacın 48 saat içerisinde kandaki enfekte dokularda bütün virüsü yok ettiğine dair bir çıktının olduğunu belirtti.

Yine aynı ilaçla ilgili ABD'de de bilimsel platformda güvenilir olmayan bir çalışma olduğunu belirten Okumuş, tek tek ivermektin ilacı verilen Kovid-19 vakalarının sonuçlarının değerlendirildiği bu çalışmada da ölüm oranının yüzde 8.4'den yüzde 1.7'ye kadar düşürüldüğü ve hastaların hızlı bir şekilde iyileştiği yönünde bulguların paylaşıldığını ifade etti.

"1-2 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz"

"İvermektin" ile ilgili Mısır ve Hindistan'da da çalışmaların başladığına dikkati çeken Okumuş, şunları kaydetti:

"Bizim çalışmamız da yaklaşık 60 vakadan oluşuyor. Bunlardan 30'una ivermektin ilacı verilecek. Diğer 30 vaka da kontrol grubu olacak. Her iki gruptaki hastalar da Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından hazırlanan rehberler ışığında belirlenmiş tedavileri almaya devam edecekler. Yani, bu çalışmamızda verilen tedaviye ek olarak ivermektin kullanacağız.

Süreçte de bu ilacın etkinliğini ve güvenilirliğini araştıracağız. Araştırmanın süreci 3 ay olarak belirlendi. Ama bu çalışmayı 3 merkezde yapılacağı için araştırmamızı yaklaşık 1-2 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Bu zaman diliminde de çalışmamızın sonuçlarını almış oluruz."

İvermektin nedir?

İvermektin birçok parazit istilasının tedavisinde kullanılan bir ilaç. Bu, baş biti, uyuz, nehir körlüğü (onkocerciasis), strongyloidiasis, trichuriasis, ascariasis ve lenfatik filaryazı içerir.

Dış istilalar için ağızdan alınabilir veya cilde uygulanabilir. Göz kullanımından kaçınılmalıdır.

Yaygın yan etkiler arasında kırmızı gözler, kuru cilt ve yanık cilt bulunur.Hamilelik sırasında kullanım için güvenli olup olmadığı belirsizdir, ancak emzirme sırasında kullanım için muhtemelen kabul edilebilir.

Avermectin ilaç ailesine aittir.

Parazitin hücre zarının geçirgenlikte artmasına neden olarak felç ve ölümle sonuçlanır. İvermektin 1975'te keşfedildi ve 1981'de tıbbi kullanıma girdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün Temel İlaçlar Listesinde

Gelişmekte olan dünyada tabletler için toptan maliyet, bir tedavi süreci için yaklaşık 0.12 ABD dolarıdır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, maliyetler 50 ABD dolarından az Diğer hayvanlarda diğer hastalıkların yanı sıra kalp kurdu önlemek ve tedavi etmek için kullanılır.

İvermektin, Koronavirüs ilişkisi..

Newsweek'te yer alan habere göre, Avustralya, Melbourne'de Monash Üniversitesi araştırmacıları, antiparaziter ilaç İvermektin'in, COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 replikasyonunu etkisiz hale getirebileceğini keşfettiler .

Çalışmanın lideri Dr. Kylie Wagstaff yaptığı açıklamada, "Ivermectin çok yaygın olarak kullanılıyor ve güvenli bir ilaç olarak görülüyor. Şimdi insanlarda kullanabileceğiniz dozajın etkili olup olmayacağını anlamaya ihtiyacımız var, bu bir sonraki adım" dedi.

Dr. Wagstaff, "Tek bir dozun bile tüm viral RNA'yı 48 saatte ortadan kaldırabildiğini ve 24 saatte bile gerçekten önemli bir azalma olduğunu bulduk." ifadelerini kullandı. Kesin surette hastalığı iyileştirdiği ise henüz netleşmedi, çalışmalar sürüyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz