"Türkiye hedef alınan 3 ülkeden biridir.."

turkiye-hedef-alinan-3-ulkeden-biridir

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı'nın "ısıtılmış tütün" hakkındaki açıklaması.


04 Ağustos 2018 22:15

Tütün sektörünün şimdi yeni bir ürün ile pazara girmeye çalıştığı bildirildi.

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, tütün şirketlerinin sigara kadar zararlı olmadığını savundukları yanmayan yeni bir ürün piyasaya sunmaya çalıştıklarına dikkati çekti ve "ısıtılan tütün" adıyla pazarlanmaya çalışılan bu yeni ürünün de sigara kadar zararlı olduğunu, insanların ölümüne ve sakat kalmasına neden olacağını söyledi.

Prof. Dr. Dağlı, 2021'de de bu ürünün 35 ülkede pazarlanacağını, hatta ısıtılan tütün ürünlerinin sigaraya oranla en fazla satıldığı pazarların Japonya, Türkiye ve Güney Kore olacağını kaydetti.

"Tütün şirketlerinden ücret alan kişilerin araştırma sonuçlarına güvenilmez"

"Isıtılan tütün" denilen bu yeni madde hakkında Prof. Dağlı şu açıklamayı yaptı;

"Yeni ürünün sağlık etkileri konusunda yapılmış çalışmalar, sigara endüstrisi tarafından işe alınmış bilim insanları tarafından gerçekleştirilmiştir. Tütün şirketlerinden ücret alan, çıkar çatışması bulunan kişilerin araştırma sonuçlarına güvenilmez. Unutulmamalıdır ki, tütün yanmasa bile doğal haliyle de kanser yapıcı maddeler içermektedir"

Prof. Dağlı şöyle devam etti;

"Endüstrinin sadece 2015 yılı karı 62 milyar ABD dolarıdır. Sigaraya bağlı yılda 6,4 milyon kişi ölmektedir. Yani ölen her kişi karşılığında endüstrinin kasasına 9730 ABD doları girmektedir. Endüstri sigaranın kanser yaptığı ispat edildiği 1952'den beri bilerek satışlarına devam etmektedir. Endüstri halen bilerek insanların ölümüne yol açan, bağımlılık yapan bir maddeyi üretmekte ve satışından para kazanmaktadır.

Tütün şirketleri bugüne kadar önce filtrenin sigaranın toksinlerini süzdüğünü, sonra 'mild' ve 'light' sigaraların daha az katran ve nikotin içerdiğini, mentollü sigaraların daha hafif olduğunu iddia etmişler ve tüm bu iddialar sayesinde kazançlarının azalmasını önlemişlerdir. Eldeki kanıtlar, tütün şirketlerinin bu iddialarının bilerek aldatma olduğunu göstermiştir."

"Türkiye tütün endüstrisinin hedef aldığı üç ülkeden birisidir"

Prof. Dr. Elif Dağlı, "ısıtılmış tütün" ürününün, birey ve toplum sağlığını göz önünde bulundurarak değil, endüstrinin karını devam ettirmek ve Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi hükümlerini etkisizleştirmek için pazarlandığını belirtti.

Endüstrinin kendi tahminlerine göre 2016'da 12,3 milyar dolar hacmindeki ısıtılan tütün ürünü pazarının, 2021'de 34 milyar dolara ulaşacağını dile getiren Prof. Dr. Dağlı, 2021'de de bu ürünün 35 ülkede pazarlanacağını, hatta ısıtılan tütün ürünlerinin sigaraya oranla en fazla satıldığı pazarların Japonya, Türkiye ve Güney Kore olacağını kaydetti.

"Bağımlılık yapar, tütün kullanımını normalleştirir.."

Isıtılan tütün ürünlerinin zararlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, "Isıtılan tütün ürünleri bağımlılık yapar, tütün kullanımını yeniden normalleştirir. Gözlem ve araştırmalar, ısıtılmış tütün ürünlerinin sadece sigara içenlere değil, başta gençler olmak üzere içmeyen tüm topluma pazarlandığını göstermektedir. Daha önemlisi söz konusu ürünlerin sigara kullanımını azaltacağına dair kanıt yoktur.

Hatta literatür iki ürünün birlikte kullanımının artmasına işaret etmektedir. Tütün endüstrisi derhal sigara üretimine, pazarlamasına ve satışına son vermelidir. Nikotin içeren ölümcül ve bağımlılık yapıcı başka bir tütün ürünü hazırlamamalı ve piyasaya sunmamalıdır. Hiçbir ülkenin halk sağlığı kanunlarına müdahale etmemeli ve sağlığı korumaya çalışan o kanunları eleştirmemelidir. Ürünler arası ayrım talep etmek, zararı azaltılmış aldatmasıyla kanunları delmek için lobi etkinlikleri sürdürmek kabul edilemez." dedi.

Isıtılmış tütün nedir:

Isıtılmış tütün, daha az tehlikeli olarak sunulan geleneksel sigaralara bir alternatif sunmak isteyen tütün endüstrisinin yeni bir ürünüdür. Bunun için tütünün yanma olmaksızın ısınmasına izin veren yeni bir teknik kullanıyor, yani tütünün sigara gibi yanmadığı öne sürülüyor.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz