Türk ilaç sanayinin önemli sorunu; "Veri gizliliği"

turk-ilac-sanayinin-onemli-sorunu-veri-gizliligi

Novartis Grup Türkiye Başkanı Altan Demirdere'nin veri gizliliği konusundaki açıklamaları.


16 Eylül 2018 12:15

Novartis Grup Türkiye Başkanı Altan Demirdere geçtiğimiz günlerde Dünya Gazetesine verdiği bir röportajda ilaç sanayinin önemli bir sorunu olan "veri gizliliği" konusunda önemli uyarılarda bulundu.

İlaçta veri gizliliğinin önemi

Demirdere, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin veri gizliliğinin korunmasını çok ciddi ele alması lazım. Diyelim ki bugün Novartis buradaki bir başka firmaya çok yeni bir know-how transferi yaptı, yarın öbür gün firma o know-how’ı biraz değiştirip kullanarak kendi ilacını çıkardı. Bunun çok ciddi cezai müeyyidesi olması şart.

Bunlar maalesef ilaç sanayisinin yeni ilaçlar keşfetmesinde sık rastlanılan sorunlar. Bu olmamalı. Şeffaflık gerekli, veri gizliliğinin kanunlarla koruması lazım. Yabancı yatırımcının Türkiye'den istediği güvendir ve kurallar ve kanunlar sık sık değişmemeli. Hele ki maça başladıktan sonra kuralları değiştirirseniz bunu yabancılara anlatamazsınız. Şaşırıyorlar, anlamıyorlar..

Dolayısıyla gerçek know-how transferi için veri koruması şart. Gizlilik anlaşmalarına uyulmadığı zaman bunun cezai müeyyidelerinin ciddi olması lazım. Siz ileride milyarlarca dolar kazanacak bir ilacın buraya araştırmasını veya teknolojisini getirmişsiniz. Bu teknolojiyi belirli bir süre sonra 'Ben öğrendim, sen git ben kendim yapacağım' dendiği zaman o zaman o teknolojiyi getiren firma zarar görür. 'Sen git' diyen firma da onu ancak bir kere yapar. Bir daha yabancı bir know-how gelmez."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz