Eczacıları ilgilendiren maddeler kabul edildi..

torba-yasadaki-eczacilari-ilgilendiren-maddeler-mecliste-kabul-edildi

TBMM Genel Kurulunda Sağlıkla ilgili torba yasanın ilk bölümü kabul edildi..


15 Kasım 2018 14:22

Komisyondan geçtikten sonra TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanan Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk bölümü kabul edildi. 22 maddelik ilk bölümde eczacılık dünyasını ilgilendiren maddeler de var.

Bu maddelerin başlıcası Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup piyasada bulunmayan ilaçların, reçeteli olarak şahsi kullanım için Sağlık Bakanlığının izniyle,Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) yanı sıra başka kurumlarca da yurt dışından teminine izin verilmesi.

Buna göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen kurum/kuruluşları aracılığıyla da şahsi kullanım için yurt dışından ilaç ithal edilebilecek, bu ilaçlar doğrudan hastalara aktarılabilecek.

Bu uygulamanın eczacılık dünyasına yansımasının ise TEB'in bundan böyle önemli bir gelir kaynağından mahrum kalması şeklinde ifade edilebilir.

Bu sürece nasıl gelindi?

Konu 2016 yılından beri gündemdeydi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 2017 ocak ayında, Türkiye'de ruhsatlanmamış ilaçları getirtmenin artık SGK tarafından yapılacağı, TEB'in, ilaç temini noktasında devreden çıkarılacağı ve getirtilen ilaçların hastalara posta yolu ile ulaştırılacağını açıkladı. Gümüş yılda yaklaşık 1 milyar liralık ithal ilaç alımı yapıldığına, ilacın alıcısının da Sosyal Güvenlik Kurumu olduğuna da dikkati çekti.

Bu açıklamadan 3 ay sonra 2017 Nisan başında, SGK Başkan Yardımcısı Dr. Orhan Koç, gerekli ruhsatların alındığını, depo ruhsatı işleminin de tamamlandığını açıkladı ve söz konusu ithalatın büyüklüğünü yaklaşık 1.5 milyar TL olarak ifade etti.

TEB'de 16 Mayıs 2017'de bir açıklama yaparak Yurt Dışından İlaç Temin Birimi tarafından yurt dışından ithal edilmekte olan 7 kalem ilacın artık SGK tarafından temin edileceğini, duyurdu.

Bu arada zaman zaman TEB'in ilaçları pahalıya ithal ettiği yolunda ilaç firmaları yetkilileri tarafından yapılmış beyanlar da görülüyordu.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak bu alanda yaşananları 28 Aralık 2016'da düzenlediği basın toplantısında şöyle anlatıyordu;

Konu yargıya taşınmıştı

"Yaklaşık bir yıl önce bu alan özel şirketlere açıldı; ancak açtığımız dava sonucunda bunun kamu eliyle ve Birliğimiz eliyle verilmesi gereken bir hizmet olduğu kararlaştırıldı, dava lehimize sonuçlandı. Bundan kısa bir süre önce ise, bu sefer Rekabet Kurulu Birliğimize rekabete engel olduğumuz gerekçesiyle 18 Milyon TL ceza verdi. Konuyu yargıya taşıdık."

Günümüzde TBMM'nde kabul edilen yasa maddesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen kurum/kuruluşlar aracılığıyla da şahsi kullanım için yurt dışından ilaç ithal edilebilmesinin yasal zemini tamamlanmış oldu.

TİTCK eczanelere ceza kesebilecek

Bir diğer konu ise Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'da yapılan değişiklik.

Bu değişiklik ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna da, mülki idarelere göndermeden ceza uygulayabilme yetkisi veriliyor. Fiilin niteliği ve önemine göre para cezalarının alt ve üst sınırı yeniden belirleniyor.

Muvazaayı önleyici madde

Mesul müdür uygulamasında da bir değişiklik yapılıyor. Eczacı olmayanların, eczacı mesul müdür atayarak eczane açabileceği kuralı şirketler için de uygulamaya alınıyor.

Böylece muvazaalı ortaklıkların ortadan kalkması yolunda önemli bir adım atılıyor. Özellikle ecza depolarında ortaklardan birisinin diplomalı eczacı olması zorunluluğunun yol açtığı muvazaalı ortaklıklar ortadan kalkabilecek gibi görünüyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz