TİTCK'dan; "Depoya iade etmelisiniz.."

titckdan-depoya-iade-etmelisiniz

TİTCK'nın geri çekilen Domperidon içeren bazı ilaçlar hakkındaki yazısı.


19 Kasım 2017 14:08

Ankara Eczacı Odası'nın Domperidon ve Domperidon+Proton Pompa İnhibitörü içeren bazı ilaçların iadesinde yaşanan sıkıntılarla ilgili yazısına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) cevap verdi. Ancak cevap yazısında eczacıların yaşadığı sıkıntılardan söz eden herhangi bir cümle görülmedi.

Yazıda kullanılan ifade "...anılan yönetmeliğin Ürün Tazmini başlıklı 16. Maddesi gereğince geri çekilen üründen sorumlu firma ortaya çıkan mağduriyetleri gidermekle yükümlüdür.

Bu doğrultuda, geri çekilen ürünün eczaneden satın aldığı depoya iade edilmesi uygun görülmüştür." şeklindeydi ki bu da zaten "malumu ilam" ya da güncel  şekliyle bilineni bildirmekti..

Ankara Eczacı Odası'nın yazısı şöyle:

Domperidon ve Domperidon+Proton Pompa İnhibitörü İçeren Bazı Müstahzarların İade Süreci Hakkında TİTCK Yazısı

Domperidon ve Domperidon+Proton Pompa İnhibitörü içeren bazı müstahzarların iadesinde yaşanan sıkıntılar ile ilgili yazımıza istinaden Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumundan gelen yanıt ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

TİTCK'dan gelen yazı şöyle:

İlgi: 05.10.2017 tarihli ve E.2980 sayılı yazınız,

İlgi yazınızda, Kurumumuzca uygulanan geri çekme işlemlerinde odanız üyesi eczacıların geri çekilen ürünlerin iadesi ile ilgili sıkıntılar yaşadığı belirtilmektedir.

Bildiğiniz üzere, tüketicinin sağlığı ve emniyeti açısından, hatalı olduğundan şüphe edilen, hatalı bulunan ya da kullanılmasında sakınca görülen ürünlerin araştırılması, ayrıca gerekli olduğu durumlarda piyasadan kısa sürede ve etkin bir şekilde geri çekilmesinde ve toplatılmasında uyulacak kural, yetki ve sorumluluklar ile kontrol esaslarını belirlemek amacıyla 19 Kasım 2015 tarih ve 29537 sayılı Resmi Gazete’de Geri Çekme Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Geri çekme işlemi uygulanan ürünler İTS (ilaç Takip Sistemi) üzerinden de geri çekilen ürün durumuna alınmakta ve geri çekilen ürünün İTS’de ileriye doğru (satışa veya kullanıma yönelik) hareketi kısıtlanmakta, sadece geriye dönük hareketine izin verilmektedir.

Ayrıca; anılan yönetmeliğin Ürün Tazmini başlıklı 16. Maddesi gereğince geri çekilen üründen sorumlu firma ortaya çıkan mağduriyetleri gidermekle yükümlüdür.

Bu doğrultuda, geri çekilen ürünün eczaneden satın aldığı depoya iade edilmesi uygun görülmüştür.

Bilginizi ve gereğini rica ederim.

Uzm. Ecz. Sevil AZAK SUNGUR Kurum Başkanı a. Daire Başkanı

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz