TİTCK'dan; Bu ilaçların basit enfeksiyonlarda riski büyük..

titckdan-bu-ilaclarin-basit-enfeksiyonlarda-riski-buyuk

TİTCK, Sistemik florokinolonlar konusunda bir bilgilendirme yazısı yayınladı.


14 Haziran 2018 11:40

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), florokinolonların sistemik kullanımlarının kısıtlanması konusunda bir duyuru yaptı.

Duyurudaki;

"Florokinolonlar, çok sayıda sakatlığa sebep olabilen, geri dönüşümsüz olması mümkün olan ve birlikte ortaya çıkabilen ciddi advers reaksiyonlarla ilişkilendirilmiştir."  ve

"..Ancak, basit enfeksiyonlarda, nadir görülen ciddi istenmeyen reaksiyonlara ilişkin riski, yarar ile karşılaştırıldığında çok yüksektir." ifadeleri dikkati çekti.

TEB'in duyurusu şöyle;

Sistemik Florokinolonlar İçin Hazırlanan Sayın Sağlık Mesleği Mensubu Mektubu Hakkında

Birliğimize T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan gelen 07.06.2018 tarihli ve 107591 evrak nolu yazı ile,

Sağlık mesleği mensuplarının ilaç güvenliliği ile ilgili konularda meydana gelen gelişmelerden ivedilikle haberdar olmaları amacıyla Sayın Sağlık Mesleği Mensubu Mektubu (SSMMM) dağıtılması uygulamasının Kurum tarafından yürütüldüğü,

Bu doğrultuda "Sistemik florokinolonlar: Güvenlilik profiline bağlı önemli kullanım kısıtlamaları" başlığıyla dağıtılması Kurumca onaylanan mektubun Birliğimiz tarafından duyurulması istenmektedir.

İlgili Kurum yazısı ve Sayın Sağlık Mesleği Mensubu Mektubu yazımız ekinde yer almakta olup bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

Ecz. Arman ÜNEY / Genel Sekreter

TİTCK'nın duyurusu şöyle;

Bu mektubun amacı, florokinolonların sistemik kullanımlarının kısıtlanması hakkında sizi bilgilendirmektir.

Bu mektuba www.titck.gov.tr adresinden de ulaşabilirsiniz.

Florokinolonlar, çok sayıda sakatlığa sebep olabilen, geri dönüşümsüz olması mümkün olan ve birlikte ortaya çıkabilen ciddi advers reaksiyonlarla ilişkilendirilmiştir. Yaygın olarak görülen ciddi advers reaksiyonlar kas-iskelet ve periferal sinir sistemi (tendinit, tendon rüptürü, kol ve bacaklarda karıncalanma veya uyuşma, kas ağrısı, kas güçsüzlüğü, eklem ağrısı, eklemlerde şişme, periferal nöropati) ve merkezi sinir sistemi reaksiyonlarıdır (halüsinasyon, anksiyete, depresyon, intihar düşüncesi, insomnia, psikoz ve konfuzyon).

Bu reaksiyonlar tedavi başladıktan sonra saatler ya da haftalar içinde görülebilir.

Her yaş grubundan veya önceden mevcut risk faktörleri olmayan hastalar, bu advers reaksiyonları yaşayabilmektedir.

Herhangi bir ciddi advers reaksiyonun ilk bulgularının veya semptomlarının ortaya çıkması durumunda tedavi derhal kesilmelidir.

Florokinolonlarla bağlantılı olarak bu ciddi advers reaksiyonlardan herhangi birini yaşayan hastalarda florokinolonların kullanımından kaçınılmalıdır.

Florokinolonlar, kısa ürün bilgilerinde açıklandığı üzere ciddi enfeksiyonlarda kullanılmaya devam edilebilirler. Ancak, basit enfeksiyonlarda, nadir görülen ciddi istenmeyen reaksiyonlara ilişkin riski, yarar ile karşılaştırıldığında çok yüksektir. Bu nedenle; akut bakteriyel sinüzit, komplike olmayan üriner enfeksiyon ve kronik bronşitin akut bakteriyel alevlenmesinde ilk seçenek tedavi için endike değillerdir. İlâve olarak üriner enfeksiyonlarda antibiyogramla duyarlık kanıtlanması gerekmektedir.

Florokinolonların kısa ürün bilgileri “kara kutu uyarısı” içerecek şekilde güncellenmiş olup ekte söz konusu güncelleme yer almaktadır.

Florokinolon grubu antibiyotikler reçete edilirken yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilmesini ve advers reaksiyon oluşması durumunda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bünyesinde görev yapan Türkiye Farmakovijilans Merkezi’ne (TÜFAM) ('www.titck.gov.tr: e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08;

faks: 0 312 218 35 99) bildirmenizi önemle hatırlatırız.

Saygılarımızla,

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Ek: Kara kutu uyarısı (2 sayfa)

TİTCK'nın duyuru metni için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz