TİTCK Başkanı, OTC'deki kırmızı çizgileri anlattı.

titck-baskani-otc-deki-kirmizi-cizgileri-anlatti

"Reçetesiz ilaçlara sektörel bakış" paneli..


27 Eylül 2016 19:25

Sağlık alanında fikir ve çözüm üreten kurumların temsilcileri 26 Eylül 2016 tarihinde Ankara'da yapılan "Reçetesiz ilaçlara sektörel bakış" panelinde, reçetesiz ilaçların geleceğini tartıştı..

Panelde kürsü alan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz konuşmasında TİTCK'nın OTC uygulamasına bakışı konusunda önemli bilgiler verdi.

OTC konusunda Kurum'un kırmızı çizgilerini de açıklayan Gürsöz özetle şöyle konuştu:

Bize has bir mevzuat gerekiyor..

“OTC uygulamasını tam manasıyla hayata geçirdiğimiz zaman, eczacının danışmanlığı konusu da otomatikman gündeme gelmiş olacak. Çünkü eczacının kontrolüne bırakacağımız bir alan oluşturmuş olacağız.

Biz kurum olarak dünyadaki uygulamaların hepsini detaylıca inceledik ve ülkemizdeki sağlık okuryazarlığı ve kültürel bir takım durumları göz önüne alarak, yeni bir sistem, bize has bir uygulama mevzuatı oluşturmanın zorunlu olduğunu gördük.

OTC reçetesiz ilaçtır..

Biz "OTC eşittir reçetesiz ilaç” diyoruz. Böyle isimlendirmenin daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Bu ilaçlar konusunda çalışmalarımıza başladık ve kısa sürede tamamlayarak hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

Ancak kırmızı çizgilerimiz var. Bu alanı bir kere eczacı yönetecek. Bu ilaçlar da kesinlikle eczane dışına çıkmayacak. Reklamının ve tanıtımının yapılmasına da kesinlikle karşıyız, bunun da bilinmesini istiyoruz. Tüm bu kırmızıçizgilerimiz çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu ilaçları nasıl sınıflandıracağız konusunda çalışıyoruz. Bize özgü ve güvenilir bir sistem için tüm paydaşların görüşünü alarak yol alacağız." dedi.

Açılış konuşmalarından sonra panele geçildi.

Moderatörlüğünü Ecz. Hakan Gençosmanoğlu’nun yaptığı ‘Reçetesiz İlaçlara Sektörel Bakış’ başlıklı panelde, Dr. Ecz. Aslı Can Ağca (TİTCK), Dr. Ersin Yarış (TTB), Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu (Yakındoğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi), Turgut Tokgöz (İEİS), Doç. Dr. Deniz Sezgin (Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi) birer konuşma yaptılar.

Tüm ilaçlar ayrım olmadan eczaneden..

Panel öncesinde bir konuşma yapan TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak ise reçeteli/reçetesiz ayrımı olmaksızın ilaçların ve sağlığa ilişkin tüm ürünlerin eczanelerden, ilacın aslî uzmanı olan eczacı danışmanlığında sunulması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Türk Eczacıları Birliği örgütsel olarak; eczanenin bir ticarethane değil, sağlık merkezi olduğu gerçeğini, ilacın sağlık profesyoneli olan eczacı danışmanlığında verilmediğinde en iyi ihtimalle düşük etkili, en kötü ihtimalle de öldürücü olabileceği gerçeğini her zaman, her zeminde savunmuştur."

TEB'in açıklamasının tamamı için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz