TEO Başkanı ilaç sektörünün panoramasını çizdi..

teo-eczaci-odasi-baskani-ilac-ve-eczacilik-sektorunun-panoramasini-cizdi

"..Ama olan tek şey vardı bu da bu örgütlü dediğimiz yapının temellerini bozmaktı..."


29 Eylül 2018 17:49

Tekirdağ Eczacı Odası (TEO) Başkanı Tolga M. Çetinkaya "Önsöz" başlığı ile bir yazı yayınladı. Çetinkaya ilaç ve eczacılık sektörünün günümüzdeki panoramasını karamsar bir dille kaleme aldığı yazısında, Türk İlaç Sanayinin artık bitme ve hatta yok olma noktasına geldiğini kaydederek; "İşte biz bu sektörde hizmet veren birer Don Kişot’uz." ifadesini kullandı.

Tekirdağ Eczacı Odası Başkanı Tolga M. Çetinkaya'nın yazısı şöyle:

ÖNSÖZ

Ne çabuk geçmiş bir koca sene daha.

Çabuk mu geçti, biz mi çok yoğunduk.

Her yeni güne dünden kalan planlar ile başlıyoruz, yarınları planlıyoruz.

Döngü böylece gidiyor.

Biz ortada…

Eczacı halkın gözünde kimdir? Eczacı yıllarca sağlık konusunda en yakın temas kurulan, mahallelerde ilk bilindik kapı, hastalığını en içten dinleyen kulak, çoğu zaman sen bizim kızımız-oğlumuz, kaynanayı-gelini anlayan, emanet kasa-çilingir……. İşte aslında insanların bizi koymak istedikleri samimi ve sıcak yerdeyiz. Bu mesleğin en çokta bu yönünü seviyorum. Hastalığını dinleyip, onlara moral vermek, yol göstermek, öncü olmak, sağlıklı yaşanmaları için basamak olmak. Artık eczaneler için 1. Derece sağlık hizmet sunucusu tanımı kanunda bile yerini aldı. Bunu artık herkes kabul etti. İşte bizler sağlık hizmeti sunarken ne durumdayız ona bakalım. Öyle bir hizmet sunuyoruz ki bu hizmetin koşullarını, fiyatlarını biz belirlemiyor ama tüm külfetini biz çekiyoruz. İlacın fiyatını bakanlık belirliyor, ödemesini SGK, satış koşullarını firmalar. Bir işletme içerisinde her türlü yükümlülüğü eczacıda.

2017 SGK sözleşmesi revizyonu ile 2018 SGK sözleşme görüşmeleri çok kısa bir zamanda imzalandı. Biz yöneticilerin bile fazla ayrıntılı bilgisi yokken herkes gibi medyadan duyarak imzalandığına şahit olduk. Biz ne istedik, kurum bize ne sundu bilmiyorum. Ama olan tek şey vardı bu da bu örgütlü dediğimiz yapının temellerini bozmaktı. Nedense seçim arifesinde şu ana kadar olmadığı kadar hızlı bir şekilde sözleşme revizyonu gerçekleşti. Meslektaşlarımız için ne kadar kazançlı oldu tartışmaya açık. Ama bize bir yara daha bıraktı.

Hepimizin bildiği gibi İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilaç fiyatları, bir önceki Euro kurunun ortalamasının %70 kadarı hesaplanarak elde edilmekte. İşte ocak ayında hesaplandığında en az bu artışın %23 olması beklenirken, camiyi çalan kılıfını hazırladı ve özel bir kararname ile bir defada %15’ten fazla arttırılamaz değişikliğini getirdi. Nereye baksan tutulacak tarafı olmayan bu fiyat kararnamesi yüzünden 2017-2018 yıllarında çok fazla ilaç yokları yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz gibi duruyor. Herkes tarafından beklenen ekonomik kriz iken erken seçim daha önce geldi. Erken seçim kararı artık ekonomik kriz olabilme olasılığının daha güçlü olduğunun bir kanıtı oldu. 24 haziranda gerçekleştirilen seçim sonrası patlak veren ekonomik kriz. 24 hazirandan bu güne Euro kurunda %39 değişim oldu. Bu rakam ülke de %39 devalüasyon olduğu anlamına gelmektedir. Bugün tamamı ile yabancı firmalara satılan Türk İlaç Sanayii artık bitme ve hatta yok olma noktasına gelmiştir. Hammadde üretimi yapmayan firmalardaki dışa bağımlılık hep çıkmazı biraz daha daraltmıştır. Bugün geldiğimiz noktada ilaç sektörü yavaş yavaş elindeki stoğu bitirip, yeni ürün sunumu maliyet artışlarından dolayı kısıtlanmıştır. Zaten yurt dışında piyasaya sürülen yeni müstahzarlar ve teknolojilerde Türk İlaç Pazarına girmemektedir.  İşte biz bu sektör de hizmet veren birer Don Kişot’uz. Önümüzdeki süreç çok tehlikeli ve sonucu insan sağlığı olduğu için çok ciddidir. Her zaman biz eczacılar elimizde oldukça ilaçları insanlara ulaştırmaya çalıştık. Bilinmelidir ki eczacı piyasada bulunmayan ilacın sebebi asla olmamış ve olmayacaktır.

Bu yıl içerisinde bölgemizde hizmet veren Ecza Kooperatiflerinin ikisinin de seçimli genel kuruluna katılarak bilgi ve görüşlerimizi sunduk. Geçmişten gelen tecrübe ile geleceğe daha güçlü adımlarla ilerlemelerine katkı sunmaya çalıştık. Sektörel ve bölgesel sorunları paylaştık. Kooperatifçilik adına bu yıl çok üzüldüğümüz bir olay gerçekleşti. Bu süreçte tanımaktan ve birlikte görev yapmaktan gurur duyduğum ağabeyim, Ecz. Rafet Şahin’ i kaybettik. Kendisi kooperatifçilik için gerçek bir kilometre taşı olmuştur.

14 Mayıs Eczacılık Haftası. İlkini odamızın ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz Trakya Eczacılık Günlerini bu yıl Kırklareli Eczacı Odası ev sahipliğinde Lüleburgaz İzer Otelde 3-4 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdik. Bölgemizden yarıya yakın meslektaşımızın katıldığı bu organizasyonda yine mesleğimizi ve geleceğimizi konuştuk. Bu programın ilk günün de Sosyal Güvenlik Kurumu Süreyyapaşa Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür, Müdür Yardımcıları, Bölüm Müdür ve Sorumlularının katılımı ile bir oturum yapıldı. Kurum yetkililerinin bizlere aktarımlarından sonra ilk defa meslektaşlarımız yüzyüze kuruma sormak istediklerini sorabildiler. İkinci gün de gerçekleştirilen eğitimler ile bilgilerimizi tazeleyip, yenilerini ekledik. Bu organizasyonun en büyük amacı, meslektaşlar arası diyaloğu geliştirmek ve birlikteliği güçlendirmektir. Tabi bölgemizde bölge eczacılarına yönelik yaptığımız gala yemeğimiz ve pikniğimiz de güzel bir katılım ile gerçekleşti. Hassasiyet gösterip, katılım sağlayan, katkı veren tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.

Odamız bünyesinde ya da firma sponsorluklarında birçok kez eğitimler düzenledik. Bu eğitimlere birçok meslektaşımız katılım sağladı. Bu eğitimlerin düzenlenme amacı, meslektaşlarımızın bilgilerini tazelemek ve mesleğimize bağlılığı arttırmak için okul günlerine özendirmeyi sağlamaktır. Ekonomik olarak zor günler geçiren eczacıya mesleğinden bütünü ile soğumasını engellemektir. Gerek eğitimlerde gerekse toplantılarda meslektaşlarımızın katılımının ve enerjisinin düşük olduğunu görüyoruz. Bunu zaman zaman sosyal ortamlar hazırlayarak biraz olsun yükseltmeye çalışıyoruz.

Yine bu konuda mesleğimiz için doğru bir çıkış yolundan biri olarak düşündüğümüz REHBER Eczanem programı da bir taraftan sürdürülmektedir. Eğiticilerimiz tarafından farklı dönemlerde eğitimler verilmiş ve bölgemizde de katılım arttırılması konusunda emek harcanmış ve harcanmaya devam etmiştir. Arkamıza dönüp baktığımızda istediğimiz katılım hala daha sağlanmış olmamakla birlikte, önümüzdeki dönem de yeni eğitim konuları Türk Eczacıları Birliği tarafından hazırlanmıştır.  Yeni meslektaşlarımızın da katılımı ile eğitici eczacı sayımızı arttırarak bölgesel eğitim ve eğitim yenilemelerine devam edeceğiz. Ama bu konuda meslektaşlarımızdan da katılım ve devamlılık konusunda özveri beklediğimizi belirtmek isterim.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için hazırladığımız ortamlara bir yenisini daha ekleyeceğimizin de müjdesini vermek istiyorum. Çorlu bölgemizde uzun süredir aradığımız bir temsilcilik yeri konusunda nihai sonuca yaklaştık. Ayda bir defa da olsa meslektaşlarımızın uğrayacağı, küçük toplantılar düzenleyebileceği bir ortam yaratma arifesindeyiz. Elimizden geldiğince kullanışlı ve sizleri evinizde hissettirebilecek olan bu yeni yer için gerekli çalışmalar yapılmakta ve yeni yıla yetiştirilmek üzere gerekli girişimler yapılmıştır.

Yapılacak, yapacak çok iş, alınacak daha çok yol var. Bugün bizler yarın sizler bu katkıyı vereceksiniz. Önümüzdeki zorlu günlerin hep birlikte üstesinden geleceğiz. Biz biriz, biz hep birlikteyiz.

Birlikte emek harcadığım tüm meslektaşlarıma ve emekçilerimize, bizlere her zamana destek vererek arkamızda duran ailelerimize en içten teşekkürlerimi sunuyorum. İyi ki varsınız…

Ecz.Tolga M. ÇETİNKAYA Yönetim Kurulu Başkanı

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz