TEB'den eczacılara duyuru; "Çevrenizde varsa bildirin.."

tebden-eczacilara-duyuru-cevrenizde-varsa-bildirin

Türk Eczacıları Birliği, TİTCK nezdinde yapılacak girişimler için bilgi, belge topluyor..


24 Ocak 2019 18:51

Türk Eczacıları Birliği (TEB), tüm bölge eczacı odaların bir yazı göndererek, bölgelerinde faaliyet gösteren aktarlardan sağlık beyanında bulunarak satış yapanlar var ise, bunlarla ilgili olarak, bilgi, belge ve görüntülerin toplanarak kendilerine iletilmesini istedi..

Bu belgelerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu nezdinde yapılacak girişimlerde ve çalışmalarda kullanılacağı kaydedildi.

TEB'in yazısı şöyle;

Bildiğiniz gibi bitkisel ürünler ancak bilinçli ve akılcı kullanılmaları halinde toplumsal sağlığın geliştirilmesine yararlı olacak ve ülke ekonomisi açısından değer yaratacaktır. Sağlıklı yaşamın korunması için bitkisel ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması, etkinliğinin ve kalite güvenliğinin sağlık otoritesince denetlenmesi, hekim tavsiyesi ile halkın en yakın sağlık danışmanı olan eczacı gözetiminde ve sadece eczanelerde topluma sunulması hayatî önemdedir.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, 14/03/2016 tarihli ve 2164353 sayılı Müsteşarlık Makamının Onayı ile; Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkanlar Hakkında 2016/8 sayılı Genelge yayımlanmış olup, "Aktarlarda, Baharatçılarda Ve Benzeri Dükkanlarda Satılması Mahzurlu Ve Tehlikeli Olan Maddeler" belirtilmektedir.

Ayrıca Genelge'nin 6. maddesi;

”6) Özel ambalajlarında bulunan ve satılmasına izin verilmiş olan drogların ambalajlarında farmakolojik etkisi ile ilgili bilgiye yer verilemez. (Örneğin; Nane, adaçayı, ıhlamur gibi bitkilerin ambalajlarında etki ve kullanılışla ilgili herhangi bir ifade bulunmayacaktır.)” şeklinde olup aktarların sağlık beyanında bulunarak ürün satışı yapmaları mevzuata uygun bulunmamaktadır.

Bu kapsamda bölgenizde faaliyet gösteren aktarlardan, sağlık beyanında bulunarak satış yapanlar var ise, bunlarla ilgili olarak, bilgi, belge ve görüntülerin toplanarak tarafımıza iletilmesi, bu belgelerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu nezdinde Birliğimizce yapılacak girişimlerde ve çalışmalarda kullanılacak olması açısından önem arz etmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Ecz.Arman UNEY / Genel Sekreter

TEB yazısı ve TİTCK genelgesi için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz