TEB yardımcı eczacılığa sahip çıktı..

teb-yardimci-eczaciliga-sahip-cikti

"Olumsuz etkilenen kişilerin olması, yasanın uygulanamaz olduğu anlamına gelmez"


02 Kasım 2018 13:25

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 14. Türkiye Eczacılık Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, "Sağlıkla ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi" 'nde kaldırılması öngörülen yardımcı eczacılık uygulamasına sahip çıktı.

Çolak "..Bir yasadan belirli oranlarda olumsuz etkilenen kişilerin olması, o yasanın uygulanamaz olduğu anlamına kesinlikle gelmez" dedi.

"Yasanın uygulamaya konmadan değiştirilmesi doğru değil"

"Bir yasa teklifinin gündeme alındığını basından öğrendik" diyen Çolak şöyle devam etti;

" Üstelik haberler doğruysa, eczacıların ticari kaygılar nedeniyle yardımcı eczacı çalıştırmak istememesi, yardımcı eczacılık yapmak isteyenlerin de eczane bulamaması gerekçe gösterilmiş. Her şeyden önce, tüm Türkiye'de bu sorunun bilgisine sahip olanlar, 54 bölge eczacı odası ve Türk Eczacıları Birliği'dir. Birliğimizin, odalarımızın, vekillerimizin olağanüstü çabası ile hayata geçen bir yasanın daha uygulamaya konmadan değiştirilmesi doğru değil.

İkincisi, bir yasadan belirli oranlarda olumsuz etkilenen kişilerin olması, o yasanın uygulanamaz olduğu anlamına kesinlikle gelmez. Üstelik bu uygulamada olumsuzluk, parasal konulardır. Olumlu yanı ise mesleki kalitenin arıtılmasıdır. Bunları karşı karşıya koyanların hangisini tercih ettiğine ilişkin ilk görüş sorması gereken yer, meslek örgütüdür."

"İlaç şirketleri ilaçlarını temkinli şekilde piyasaya sürmeye başladı"

TEB Başkanı Çolak, ekonomik duruma ilişkin de açıklamalarda bulunarak, "Bu sürece ister ekonomik kriz deyin, ister durgunluk, bedelini kimin ödeyeceği ile ilgili gerilim karşısındayız. İlaç şirketleri ilaçlarını temkinli bir şekilde piyasaya sürmeye başladılar." diye konuştu.

Krizin olduğu her yerde ilaç şirketlerinin kendilerini korumak için benzer önlemler aldığı değerlendirmesinde bulunan Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık çalışanları, onun içinde eczacılar, sağlık sigorta sistemleri ve hastalar ile ilaç şirketlerinin çıkarları birbirine zıttır. Bu, bugünden yarına değiştiremeyeceğimiz, tarihsel bir olgu. Ancak, döviz kurlarının yükselmesi, yüksek enflasyon ve faiz ile karakterize olan bu dönemde, bazı ilaçların piyasaya kısıtlı verilmesi ve ilaç vadelerinin geri çekilmesi ile ilaç temininde zorluk çekilmesi, iskontolarda azalma, giderlerde artışla karşı karşıyayız."

"Geri dönüşüm itici güç olmalı"

"Doğadan etken madde elde etmek, üretmek, tüketmek ve bertaraf etmek" üzerine kurulu olan ve kaynakların sınırsız olduğu gibi yanlış bir düşünceye dayanan ekonomik modelinin terk edilmesi gerektiğini anlatan Çolak, onun yerine küçültme, yeniden kullanım, onarma ve geri dönüşümün itici güç olduğu döngüsel bir ekonomik modelinin benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Kongrenin açılışına, meslek örgütlerinin yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, AK Parti ve MHP'den milletvekilleri ile Sağlık Bakanlığı'nın çeşitli kurumlarından temsilciler katıldı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz