TEB'e 18 milyon TL ceza verildi..

teb-e-18-milyon-tl-ceza-verildi

Rekabet Kurulu kararını açıkladı..


10 Aralık 2016 17:27

Rekabet Kurumu Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi hakkında yürütülen soruşturmayı sonuçlandırdı.

Kurum, Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi’nin yurtdışından ilaç temini pazarında hâkim durumda olduğuna ve yurtdışı ilaç tedarikçileriyle münhasırlık içeren anlaşmalar yapmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine, bu nedenle aynı Kanun'un 16. maddesi uyarınca adı geçen teşebbüse idari para cezası verilmesine karar verdi.

Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi’ne 18.062.307,32 TL idari para cezası verilmesine karar verildi..

Rekabet Kurumu'nun yazısı şöyle:

Türk Eczacıları Birliği ve Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi Hakkında Yürütülen Soruşturma Sonuçlandı

Türk Eczacıları Birliği ve Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi’nin Türkiye’de ruhsatlı olmayan ya da ruhsatlı olmasına karşın çeşitli nedenlerle piyasaya arz edilmeyen ilaçların yurtdışından temin edilmesi alanındaki uygulamaları yoluyla 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak yürütülen soruşturma tamamlandı.

06.12.2016 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda; Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi’nin yurtdışından ilaç temini pazarında hâkim durumda olduğuna ve yurtdışı ilaç tedarikçileriyle münhasırlık içeren anlaşmalar yapmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine, bu nedenle aynı Kanun'un 16. maddesi uyarınca adı geçen teşebbüse idari para cezası verilmesine karar verildi.

Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, gerekçesi daha sonra tebliğ edilecek 06.12.2016 tarihli ve 16-42/699-313 sayılı kararın açıklama metnine ulaşmak için tıklayınız.

Karar metni şöyle:

Türk Eczacıları Birliği ve Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi Hakkında Yürütülen Soruşturmaya İlişkin Nihai Kararın 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 49. Maddesi Uyarınca Açıklanması

Türk Eczacıları Birliği ve Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi’nin Türkiye’de ruhsatlı olmayan ya da ruhsatlı olmasına karşın çeşitli nedenlerle piyasaya arz edilmeyen ilaçların yurtdışından temin edilmesi alanındaki uygulamaları yoluyla 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak yürütülen soruşturma sonucunda; toplanan tüm delil, bilgi ve belgeler, düzenlenen rapor, yazılı savunmalar ve sözlü savunma toplantısında yapılan açıklamalar değerlendirilerek, 06.12.2016 tarihinde yapılan Rekabet Kurulu toplantısında 16-42/699-313 sayı ile aşağıdaki nihai karar alınmıştır:

1- Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi’nin yurtdışından ilaç temini pazarında hâkim durumda olduğuna ve yurtdışı ilaç tedarikçileriyle münhasırlık içeren anlaşmalar yapmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine,

2- Bu nedenle, 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesinin üçüncü fıkrası ve "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik”in 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ve ikinci fıkrası ile üçüncü maddesinin (a) bendi, 7. maddesinin birinci fıkrası hükümleri uyarınca 2015 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren, % 1,5 oranında olmak üzere,

- Türk Eczacıları Birliği İktisadi İşletmesi’ne 18.062.307,32 TL idari para cezası verilmesine,

3- T.C. Sağlık Bakanlığı’na ve T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışından ilaç temini pazarının rekabete açılmasına yönelik görüş gönderilmesi için Başkanlığın görevlendirilmesine

OYBİRLİĞİ ile, Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere karar verilmiştir.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz