TEB Bakanın sözünü dinledi..!

teb-bakanin-sozunu-dinledi

Smart Eczane projesinin adı, Rehber Eczanem olarak değiştirildi.


14 Ağustos 2017 20:53

Eski Sağlık Bakanı, yeni Başbakan yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın geçtiğimiz 14 Mayısta, Dünya Eczacılar Günü nedeniyle yaptığı konuşmadaki eleştirisi, Türk Eczacıları Birliği'nde (TEB), üç ay sonra yankı buldu. "Smart Eczane" projesinin adı "Rehber Eczanem" olarak değiştirildi.

Projenin dünkü Diyabet Modülü Eğitimleri toplantısında açılış konuşmasını yapan TEB Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney; daha önce Smart Eczane olarak bilinen programın, bundan sonra Rehber Eczanem olarak yoluna devam edeceğini açıkladı.

Bakandan eleştiri

Üç ay önce, Erzurum, Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen törende konuşan Akdağ, o gün sözü Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) "Smart Eczane" projesine getirmiş ve şöyle konuşmuştu;

"Smart Eczane diyoruz. Smart niye diyoruz bilmiyorum ki, keşke Türkçe bir isim koysaydık. Koyabiliriz. Bugün buradaki oturumda Türkçe bir isim koyun. Yani böyle tatlı dilli, güler yüzlü işini iyi yapan herkesin hizmetine açık anlamda kullanılıyor anladığım kadarı ile parlak bir eczane anlamında da kullanılabilir. Bu yolda eczacılarımızın elbette büyük katkıları olacak."

Bu eleştiriden tam 3 ay sonra, TEB'in önceki gün yayınladığı diyabet modülü eğitimleri haberinde, ilk kez "Rehber Eczanem" tanımı kullanıldı; "Smart" sözcüğü parantez içinde hatırlatma amacıyla verildi.

Projenin adı nereden nereye geldi

TEB yaklaşık 3 yıl önce, bu projeyi eczacılık dünyasına ilk kez tanıtırken projenin adını "Smart Eczane / Akıllı Eczane" koymuştu. Tanıtımlarda projenin adı "Akıllı Eczane" olarak sunuldu.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak da, çeşitli toplantılarda projeyi tanıtırken "Akıllı Eczane" adını kullanıyordu. Örneğin 30-31 Ocak 2015 tarihinde yapılan Yenilikçilik Çalıştayında, "Akıllı Eczane Projesi bütün bu sistemleri geliştirecek bir projedir." diyordu.

Zaman içinde "Akıllı Eczane" adı geriye çekildi, "Smart Eczane" öne çıktı. Çalıştaylarda, tanıtımlarda, toplantılarda artık konuşmaların öznesi "Smart Eczane" olmuştu. Aynı yıl Temmuz ayında yapılan 3. Bölgelerarası toplantıda Erdoğan; "Smart Eczane projesi adı altında ülkemizde yaşam boyu öğrenme ve sürekli mesleki eğitimi temel alan bir proje başlatmış bulunuyoruz" ifadesini kullanıyordu.

İtirazlar görmezden gelindi

Eczacılık dünyasından, projenin Türkçe olmayan bir kelime ile ifade edilmesine gelen itirazlar ise havada kaldı veya deyim yerinde  ise sümen altı edildi. Taa ki Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "Keşke Türkçe bir isim koysaydık. Koyabiliriz." uyarısına kadar..

"Rehber Eczanem" ifadesinin yanında artık parantez içinde kullanılan (Smart) kelimesi şimdi sadece bir hatırlatma kelimesi anlamını taşıyor.

Çünkü "Akıllı", İngilizce bir kelime olan "Smart" ın Türkçe karşılıklarından birisiydi.

Oysa "Rehber" kelimesi, "Smart" kelimesinin karşılıklarından birisi değil. Bu nedenle "Rehber Eczanem" ifadesinin yanında parantez içinde kullanılan (Smart) kelimesi, artık sadece bir hatırlatma kelimesi anlamını taşıyor.   

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz