TEB aşı konusundaki görüşünü açıkladı..

teb-asi-konusundaki-gorusunu-acikladi

Son günlerde tartışılan aşı karşıtı söylemler üzerine, TEB görüşünü açıkladı.


22 Ocak 2018 13:51

Türk Eczacıları Birliği (TEB), bir süredir kamuoyunda tartışılan "aşı" konusundaki görüşünü açıkladı ve ailelere çağrıda bulundu.  

TEB'in duyurusu şöyle;

Türk Eczacıları Birliği’nden Çocuklarını Aşılatmayan Ailelere Çağrı

Yaşamın ve yaşatmanın önemini bilen bir sağlık meslek örgütü olarak, son dönemlerde basında da kendisine yer bulan aşı karşıtı söylemleri endişeyle takip etmekteyiz. Basına yansıdığına göre aşı reddinde bulunan aile sayısının 10.000’e ulaşması, toplumun sağlığı açısından vahim, kabul edilemez ve ivedilikle önlem alınması gereken bir durumdur. Aşı reddinin son yıllardaki seyrine bakacak olursak; 2011'de 183, 2013'te 913, 2015'te 5 bin 91 olduğunu görürüz.

Bugüne dek dünyada aşı karşıtı kampanyaların yürütüldüğü ülkeler olmuştur ve o ülkeler, bunun sonucunda ciddi salgınlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır.Ki bu durum o ülkelerde sağlık harcamalarının artmasına ve milli hasılatın zararına neden olmuştur.Unutulmamalıdır ki aşılama, hastalıkla mücadeledeki en etkin kazanımlardan birisidir. Aşılar, üretim ve dağıtım esnasında titizlikle gözden geçirilmekte, bireyin ve toplumun sağlığına olumsuz katkıda bulunacak bir durumun oluşmasına müsaade edilmemektedir.

Aşı Karşıtı Kampanyalar Toplum Sağlığını ve Geleceğini Riske Atmaktadır

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi: Toplum sağlığı, medyatiklikten önemlidir. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan söylemlerle geliştirilmiş aşı karşıtı kampanyalar;  toplumsal paniğe sebep olmakta, aileleri tedirgin etmekte, toplumu yanlış yönlendirmekte, salgınların başlamasına zemin hazırlamakta ve insan hayatını riske atmaktadır.

İnsan ve toplum sağlığı alanında çalışmalar yapan, medyaya açıklamalarda bulunan kişileri daha hassas ve duyarlı davranmaya, toplum sağlığını medyatiklikten daha çok önemsemeye ve bilimsel temellerden uzaklaşmamaya davet ediyoruz.

Geri Dönüşü İmkansız Sonuçlara Yol Açabilir

Aşıların içerisinde bulunan maddelerin Alzheimer, otizm gibi hastalıklara yol açabileceği gibi kirli ve yanlış bir bilgi, topluma empoze edilmek istenmektedir. Aşıların içerisinde bulunan çok düşük miktarlardaki cıva ve alüminyumuntoksik olduğunu gösteren herhangi bir bulgu veya veri yoktur.

Gerçek verileri ele alarak birkaç şeyi hatırlatmak isteriz: Büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığına aşı sayesinde ülkemizde rastlanmamaktadır. Türkiye’deki son çocuk felci vakası 1998’de görülmüştür. 2001’de 30.509 kızamık vakası gözlenmişken bu sayı 2016 yılında 9 olarak kaydedilmiştir. Tüm bunlar aşı sayesinde olmuştur.

Aşıyı reddeden aile sayısını göz önüne aldığımızda az bilinir hâle gelen hastalıkların kısa sürede ortaya çıkabileceğini, salgına dönüşebileceğini ve geri dönüşü imkansız sonuçlara yol açabileceği ve ülkemizin geleceğini tehdit edeceğiunutulmamalıdır.

Türk Eczacıları Birliği Olarak Ailelere Çağrımızdır

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, çocuklarını aşılatmayan ailelere yönelik bir çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“Bilim dışı açıklamalara itibar etmeyin, aşı karşıtı propagandaları ciddiye almayın, bilimsel temeli olmayan gerekçelerle çocuğunuzu riske atmayın ve çok geç olmadan çocuğunuzun aşılarını yaptırın. Aşı yaptırmak; kol ağrısı, hafif ateş gibi hızla geçecek yan etkiler dışında çocuğunuza zarar vermez. Aşıyla önlenebilecek hastalıkların çocuğunuzun, ailenizin ve toplumun geleceğini karartmasına izin vermeyin.”


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz