Süreci devam ettirmek zorundayız..

sureci-devam-ettirmek-zorundayiz

İEO Başkanı Z. Cenap Sarıalioğlu ile yaptığımız röportajın ikinci bölümü.


21 Nisan 2017 10:45

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu ile eczacıların güncel konuları ve İstanbul üzerine yapmış olduğumuz röportaja ikinci bölümü ile devam ediyoruz. Sohpetimizde Oda Genel Sekreteri Serdar Göksan ve Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Zeynep Ayna da katıdı.

Adana Eczacı Odası bir süre önce, sanıyorum şubat sonuydu, Başkan Ersun Özkan imzasıyla "Samimiyet ve mücadele" başlığı altında bir yazı yayınladı ve Eczacı Odaları arasındaki ayrışmaya dikkati çekti. Siz ne diyorsunuz?

Ersun Başkan haklıdır, böyle bir ayrışma var ve odalar arasındaki bu ayrışma giderilemedi. Bu arada şunu özellikle söylemeliyim, Adana Eczacı Odası, TEB seçim sürecinde duruşunu bozmayan tek oda oldu.

Geçen yıl  Kasım ayında İstanbul'daki eczanelerin açılış, kapanış saatleri ile ilgili bir anket yaptınız eczacılar arasında ve çıkan sonuçlara göre çalışma saatleri yeniden belirlenecekti. Ancak talebiniz İl Sağlık Müdürlüğünden geri döndü. Şimdi yeni bir çalışma yapılacağından bahsediliyor. Var mı böyle bir çalışma?

Hayır yok. O konu kapandı. Eczacılarımızın talebine uygun olarak düzenlediğimiz, eczane çalışma saatlerine ilişkin başvurumuzu İl Sağlık Müdürlüğü kabul etmedi.

Neden etmedi?

Bize söylenen "Hasta mağduriyetine" sebep olacağıydı. Oysa kabul edilseydi çok önemli bir sorun çözülmüş olacaktı.

Hangi sorun çözülmüş olacaktı?

Yasada haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş. Oysa İstanbul'da eczaneler daha uzun çalışıyor. Yaptığımız anket eczacılarımızın çoğunluğunun mevcut çalışma saatlerinin değiştirilmesinden yana olduğunu da ortaya koydu. Eğer değiştirebilseydik eczanelerin çalışma saatleri, yasanın ön gördüğü temel çalışma saatlerine uygun hale gelecekti. Ancak idare bu talebimizi uygun görmedi.

Sağlık Bakanlığının Oda yönetiminin görevden alınması talebiyle açtığı dava devam ediyor. Hatta bir ara dava düştü sonra yeniden devam edildi. Dava şu anda hangi aşamada?

Ocak ayındaki duruşmaya Bakanlık avukatları gelmedi ve böylece dava düşmüş oldu. Ertesi gün mazeret gösteren avukatlar mevzuattaki bir maddeyi kullanarak itiraz ettiler ve davaya yeniden devam edildi. Önümüzdeki celse 28 Eylül 2017 tarihinde.

Diğer taraftan Eylül ayında yeni yönetimin seçileceği kongre yapılacak, durum biraz karışık görünüyor. Kongrede siz yeniden yönetime seçilirseniz ne olacak?

Evet ilginç bir manzara var. Kongre tarihi mahkeme tarihinden önce. Mahkeme görevden alma kararı vermiş bile olsa; süresi dolmuş ve görevden çekilmiş bir yönetimi, görevden almış olacak. Ölen adamı idama mahkum etmek gibi..

O zaman şu soruyu sormanın vaktidir, kongrede aday olacak mısınız?

Biz bunca yaşanandan sonra aday olmaktan kaçamayız, mecburuz aday olmaya. Bizim göreve gelmemizle İstanbul Eczacı Odası'nda bir kan değişimi yaşandı. Bu süreci devam ettirmek zorundayız. Ancak bu benim yeniden başkan olacağım anlamına gelmeyebilir. Bu kararı kadrolar verecektir.

Kongre yine çetin geçecek gibi görünüyor. Bir önceki başkan Semih Bey, önceki gün kongrede aday olacağını açıkladı.

Evet adaylığını duyduk..

Röportajın ilk bölümü için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz