Sosyal medya üzerinden açılan eczane hesapları..

sosyal-medya-uzerinden-acilan-eczane-hesaplari-gundemde

İl Sağlık Müdürlüğü'nün, eczanelerin sosyal medya hesapları hakkındaki yazısı.


19 Kasım 2017 12:46

İl Sağlık Müdürlüklerinin eczacıları zaman zaman uyardığı konulardan birisi de Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarında eczaneler adına açılan hesaplar. Bu konuda yasa maddesi açık. 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler hakkındaki kanunun değişik 24. maddesinde net olarak "Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.” deniyor.

Diğer yandan sosyal medyada eczane adına hesabı olan eczacılar ise yasanın "internet sitesi" tanımını kullandığını, sosyal medya hesabının ise internet sitesi olmadığını, asıl yasak olanın ilaç reklamı yapmak olduğunu söylüyorlar.

Google üzerindeki kayıtlar..

Konu hakkında fikrini aldığımız, facebook üzerinde eczane hesabı olan bir eczacı ise durumu şöyle görüyordu;

"Teknoloji  ve çağın gerekleri hızla değişiyor. Ürün reklamı yapmak değil ama sadece eczanenin fotoğrafı ve adres bilgileri olan bir hesap neden yasaklanıyor. O gözle bakarsanız artık google haritanın üzerinde, konum belirlemek adına eczanelerin fotoğrafları ve adres bilgileri olan kayıtlar var. O mantıkla bakıldığında google'deki bu sayfalar da yasaklanmalı."

Anlaşılan o ki bu tartışmaya açık bir konu ve eczanelerin satışları içindeki ilaç dışı ürünlerin payı arttıkça, daha sık gündeme gelecek.

İstanbul Eczacı Odası, hafta içinde bu konuda İl Sağlık Müdürlüğünden gelen bir yazıyı yayınladı.    

İstanbul Eczacı Odası'nın duyurusu şöyle;

Sosyal Medya Üzerinden Yapılan Ürün Tanıtımları Hakkında

İl Sağlık Müdürlüğü'nün 10.11.2017 tarih ve E-6420 sayı ile Odamıza göndermiş olduğu yazıda; "bir çok eczanenin sosyal medya üzerinden (Instagram, Facebook hesapları vb. ) reklam yaparak ürün tanıtımı yaptığı" hususunda şikayetlerin ulaştığı bilgisi yer almaktadır.

 Önemle meslektaşlarımızın bilgilerine sunarız.

 İl Sağlık Müdürlüğü'nün yazısı şöyle:

Müdürlüğümüze, İlimiz genelinde bir çok eczanenin sosyal medya üzerinden (instagram, facebook hesaplan vb...) reklam yapılarak ürün tanıtımı yapıldığı yönünde şikayetler ulaşmaktadır.

Bilindiği üzere 6197 sayılı Kanun'un 24.maddesi;

”... İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.”

hükmünde olup; bahsi geçen mevzuat hükümlerine uygun davranılması hususunun üyelerinize duyurulması için bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Dr. Sezai CECELOĞLU Müdür a. İl Sağlık Müdür Yardımcısı

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz