SGK 20.00 kodlu raporlara açıklama getirdi..

sosyal-guvenlik-kurumu-20-00-kodlu-raporlara-aciklama-getirdi

Kayseri Eczacı Odası'nın görüş talebine SGK'dan cevap geldi.


28 Ağustos 2019 12:43

Kayseri Eczacı Odası, Endikasyon uyumu aranmayacak ilaçlar için düzenlenen 20.00 kodlu raporlarda endikasyon uyumunun aranıp aranmayacağı konusunda bazı tereddütler oluşması üzerine;

Endikasyon uyumu aranmayacak ilaçlar için düzenlenen 20.00 kodlu raporlarda endikasyon uyumunun aranıp aranmayacağı ve

Uygun branşın düzenlediği sağlık kurulu veya tek hekim raporlarına istinaden medula sisteminin izin verdiği diğer branştaki hekimlerin reçete düzenleyip düzenleyemeyeceği konusunda Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden görüş istedi..

Kayseri Eczacı Odasının konu hakkında SGK'ya başvurusu şöyle;

Odamız SUT Komisyonuna gelen sorulara istinaden aşağıda belirtilen konularda açıklayıcı bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Buna göre;

1) Endikasyon uyumu aranmayacak ilaçlar için düzenlenen 20.00 Kodlu raporlarda endikasyon uyumunun aranıp aranmayacağı;

2) TİTCK tarafından yayınlanan endikasyon dışı ilaç listesinde branşa özel verilen izinlerde sağlık kurulu veya ilaç kullanım raporunda o branştan hekimin imzası bulunmalıdır.

Ancak; reçeteyi düzenleyebilecek hekim ile ilgili çelişki bulunmaktadır. Uygun branşın düzenlediği sağlık kurulu veya tek hekim raporlarına istinaden Medula sisteminin izin verdiği diğer branştaki hekimlerin reçete düzenleyip düzenleyemeyeceği konusunda tereddütler yaşanmaktadır.

Yaşanan tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliği sağlanması adına tarafımıza yazılı bilgi verilmesi için, gereğini bilgilerinize arz ederiz.

SGK'nın cevap yazısı yazısı şöyle:

Sağlık Uygulama Tebliğinin 4.1.4. Maddesinde ;

a) Bir ilacın ülkemizde onaylanmış endikasyonu dışındaki her türlü kullanımı için Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Endikasyon Dışı İlaç Kullanımı Kılavuzu”nda belirtilen esaslara da uyulacak olup, kılavuzda tanımlanmamış durumlar için hasta bazında Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanımı onayı aranır.

b) Kurum web sayfasında yayımlanan EK-4/D Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesinde yanında (*) yıldız işareti bulunmayan ilaçların, söz konusu listede ilişkilendirilen hastalıklarda kullanımı halinde Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanım onayı aranmaz” hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde Sağlık Uygulama Tebliği eki Ek/4-A Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nde yer almakta olup, hasta katılım paylı olarak 20.00 - Ek-4/D Listesinde Yer Almayan Hastalıklar (Hasta Katılım Paylı) rapor kodu ile geri ödeme kapsamında verilmesi söz konusu olan ilaç için Sağlık Uygulama Tebliğinde özel düzenlemesi varsa ilgili kurallar çerçevesinde eğer düzenlemesi yoksa Ülkemizde Sağlık Bakanlığınca onaylanmış endikasyonu, Kısa Ürün Bilgisi / Kullanım Talimatında tanımlanan dozuna ilişkin bilgiler aranacaktır.

Yine aynı maddenin ç bendinde;

ç) Endikasyon dışı ilaç kullanım onayı aranacak ilaçlar için reçeteler ve sağlık raporları ilgili uzman hekim/hekimlerce düzenlenir." hükümleri yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde rapor ve reçete düzenleyecek hekimin aynı branştan olması gerektiği değerlendirilmektedir.

Kurum cevap yazısı için tıklayınız

Kayseri Eczacı Odasının yazısı için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz