SKRS-3 E-Reçete İlaç Listesi.. 27.08.2019 tarihli..

skrs-3-e-recete-ilac-listesi-27-08-2019-tarihli

SKRS-3 E-Reçete İlaç Listesi 27.08.2019


27 Ağustos 2019 19:32

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 27.08.2019 tarihli SKRS-3 E-Reçete İlaç Listesi'ni yayınladı.

TİTCK'nın SKRS3 E-Reçete İlaç Listesi hakkındaki açıklaması şöyle:

5 listedeki ürünler aşağıda tanımlanmaktadır.

Aktif Ürünler Listesi: Kurumumuzdan ruhsatlandırma ve fiyatlandırma işlemleri yapılarak fiyat listesinde yayımlandıktan sonra ITS’ye üretim bildirimi yapılan ve eczanelerde bulunan ürünler listesidir.

Pasif Ürünler Listesi: Kurumumuzdan ruhsatlandırma ve fiyatlandırma işlemleri yapılarak fiyat listesinde yayımlanmış ancak ITS’ye üretim bildirimi yapılmayan ve/veya piyasada bulunmayan ürünler listesidir.

Pasife Alınacak Ürünler: Aktif Ürünler Listesinde bulunan ancak ITS sorgulaması sonucunda üretim bildirimi olmadığı veya piyasada bulunmadığı tespit edilen ve bir hafta sonra Salı günü yayımlanacak olan listede pasife alınması planlanan ürünlerdir.

Listeye Yeni Eklenen Ürünler: Kurumumuzdan ruhsatlandırma ve fiyatlandırma işlemleri yapılarak fiyat listesinde yayımlandıktan sonra ITS’ye üretim bildirimi yapılmış ve Akılcı İlaç Kullanımı Birimi’ne eczanelerde bulunduğuna dair yazılı bildirimi yapılmış ürünlerdir.

Değişiklik Yapılan Ürünler: O hafta içinde listede yapılan değişiklikleri açıklayan listedir.

Temel İlaç Listesi:

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından, temel ilaçlar toplumun öncelikli sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan ilaçlar olarak tanımlanmıştır. DSÖ, ilk defa 1977 yılında temel ilaç listesi oluşturmuş ve 2 yılda bir güncellemiştir. DSÖ’nün akılcı ilaç kullanımının sağlamasının teşviki için önerdiği 12 temel faaliyetten biri de ilk seçenek tedavileri esas alan temel ilaç listelerinin oluşturulmasıdır. 2007 itibariyle en az 134 ülke kendi temel ilaç listesini oluşturmuştur.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan 17. ve 18. Temel İlaç Listesi (“EssentialMedicines WHO Model List”) referans alınarak, Ülkemiz ilaç listesi, temel ilaçlar açısından ilgili listeler ile uyumlandırılmıştır. Yapılan çalışma sonuncunda, bu ilaçlar  “SKRS3 E-Reçete İlaç ve Diğer Farmasötik Ürünler Listesi”nde aşağıdaki şekilde kodlanarak gösterilmiştir.

0 - DSÖ listesinde bulunmayan ilaçları,

1 - Etken madde, doz, formülasyon olarak DSÖ listesi ile birebir uyumlu ilaçları,

2 - Etken madde olarak DSÖ listesinde yer alıp doz ve formülasyon olarak bu liste ile uyumlu olmayan ilaçları ifade etmektedir.

27.08.2019 tarihli SKRS-3 e-reçete ilaç listesi için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz