SGK eczacıları yokuşa sürüyor..! TEB ile üç aydır görüşüyorlar..

sgk-eczacilari-yokusa-suruyor-teb-ve-sgk-uc-aydir-gorusuyorlar

SGK ile TEB arasında üç aydır süren medikal ürün satışı için ek protokol görüşmeleri uyumsuz geçiyor. SGK ile sözleşme yapma tarihi ise 31 Mart'ta bitiyor.


27 Mart 2017 14:44

Medikal ürünlerin de tıpkı ilaçlar gibi geri ödeme sistemine alınacağının duyurulmasından bu yana 3 ay geçti ancak Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında sürdürülen ek protokol görüşmelerinden henüz bir sonuç alınamadı.

23 Aralık 2016'da "Ayakta tedavide kullanılan hazır tıbbi malzeme sözleşmesi" ni yayınlayan SGK, medikal malzeme satıcıları ile sözleşme yapılacağını açıklamış ve yayınladığı sözleşmenin 02.01.2017 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini, sözleşme yapmak için son tarihin ise 31.03.2017 olduğunu duyurmuştu.

TEB de buna karşılık 31 Aralık 2016'da bir açıklama yaparak, medikal ürünlerin eczanelerde de satılması konusunda Kurum ile görüşmelere başlandığını açıklamış ve bir ek protokol yapılması doğrultusunda çalışıldığını duyurmuştu.

Teker teker mi topluca mı?

SGK açıkça telaffuz etmese de eczaneler ile ayrı ayrı sözleşme yapmak istiyor, TEB ise çozümü ilaç alım protokolüne ek yapılmasında görüyordu.

Bu arada TEB ile Kurum arasında görüşmeler devam ededursun, SGK bir yandan da Eczacı Odalarını kapı kapı dolaşarak eczacıları ikna etmeye gayreti içinde, yayınladığı sözleşmeyi eczacılara anlatmak için toplantılar düzenlemeye çalışıyordu. Sanki bir tür nabız yoklama faaliyeti içindeydi.

SGK işi o kadar sıkı tutuyordu ki, eczacıları sözleşmeye ikna toplantılarından birisine SGK Başkan Yardımcısı dahi gelmişti. Toplantının görünür şekli ise "Tıbbi Malzeme Sözleşme ve MEDULA Ekranı Eğitimi" ydi.

İş kaybı endişesi..

Diğer yandan medikal malzemeler eczane ekonomilerinde önemli bir yer tutuyordu ve bu sözleşmesizlik döneminde eczane hastalarının medikallere kayması endişesi eczacıları tedirgin ediyordu. Çünkü anlaşma yapan medikaller pazarda bir adım öndeydi.

SGK'nın geçen Aralık ayında yaptığı duyuruya göre Kurum ile medikal ürün sözleşme yapılması için tanınan süre Mart sonunda bitiyor. Ancak henüz ortada SGK ile yapılmış bir ek protokol yok.

Oysa TEB daha bir hafta önce, 21 Mart tarihli duyurusunda, herşeyin yolunda olduğu izlenimini veren açıklamalara yer vermişti. Duyuruda SGK'ya fatura edilecek ürünler için, uygulamada eczacıların ihtiyacı olan yeni bilgilerin verileceği bir kitapçığın hazırlanmasından söz ediliyordu.

Kapalı kapılar ardında

Oysa kapalı kapılar ardındaki görüşmeler tabiri caizse biraz "şekerrenk" geçiyordu. SGK her ayrıntıda işi yokuşa sürüyor ve uzlaşmaya yanaşmıyordu.

Konuya yakın çevreler; asıl meselenin ayrıntılardaki görüş ayrılığı olmadığını, SGK'nın ilkesel olarak medikal ürün satışı konusunda eczacılar ile bir ek protokol yapılması konusunda isteksiz olduğuna işaret ediyorlar. 

Bu hafta sonuna kadar konu çözülmek zorunda gibi görünüyor. Her iki taraf da kendi kırmızı çizgilerine geldi dayandı. Ne var ki ek protokolün yapılmasının yanı sıra, hangi koşullarla yapıldığı da büyük önem taşıyor.  


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
05/04/2017 14:53
herkes işini yapsın bırakında medikal malzemelerı de medıkalciler satsın yada onlarda ilaç satabilsin
Yorum yaz