Şehir Hastanelerinin alanı içine eczane açılacağı iddiaları yeni boyutlara geçti

sehir-hastanelerinin-alani-icine-eczane-acilacagi-tartismalari-yeni-boyutlara-gecti

Kayseri Eczacı Odası bu konuda yapılan bir habere ilişkin kamuoyuna duyuru yayınladı.


08 Temmuz 2018 13:25

Şehir hastanelerinin alanı içinde eczane açılması konusundaki tartışmalar hız kazandı. Halihazırda geçerli mevzuata göre Şehir Hastaneleri içine, bahçesine veya herhangi bir eklentisine eczane açılması mümkün değil. Bu konuda alınmış bir Danıştay kararı da var.

Diğer yandan Kayseri, Yozgat ve Adana'da mevzuat engelini arkadan dolaşarak aşmak için çeşitli girişimler yapıldığı, belediyeye baş vurarak parsel değişimi talebinde bulunulduğu ve şimdi bunun yaşama geçirilmeye çalışıldığı yolunda çeşitli iddialar var.

Adana'da yapılan toplantı

Örneğin 2 ay önce Adana'da yapılan bir söyleşide, Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, "Şehir Hastanesi müştemilatına eczane yapılması üzerinden rant kokan bir gündem var. Bu da kafaları yormaktadır." ifadesini kullanıştı.

Bugünlerde tartışma Kayseri Şehir Hastaneleri üzerinden yürüyor. Kayseri Şehir Hastanesi’nin alanı içinde eczaneler açılması için imar planı değişikliği yapıldığı öne sürülüyor. İddialara göre parselasyon değiştirilerek mevzuat aşılacak, oluşturulan eczane alanları eczacılara yüksek fiyatlardan kiraya verilecek.

Tesadüf mü, gerçek mi?

Önceki gün Birgün Gazetesi bu konuda geniş bir haber yayınladı ve bir ithamda bulundu. Haberde Kayseri Şehir Hastanesinin içinde eczane açma çabaları, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kızının Kayseri’deki eski hastanenin karşısında eczanesi olması ile ilişkilendirilerek şu ifadelere yer verildi;

"Bakan Özhaseki Kayseri’li, onun kızı da eczacı. Daha önce kapatılan devlet hastanesinin karşısında da eczanesi var. Hastanenin taşınmasının ardından aynı durumu korumak için plan değiştirildi ve hastanenin içindeki alanın bir kısmı, dışındaymış gibi göstererek eczane açılacak. Belki 3-5 tane daha açacaklar ama buradaki esas amaç Bakan çocuğu içindir.”

Eczacı Odası, "Bizimle görüşülmedi" dedi.

Haberin ardından Kayseri Eczacı Odası bir bildiri yayınladı ve haberle ilgili olarak kendileriyle ilgili bir görüşme yapılmadığını savundu. Bildiride;

"Odamız Üyesi Sayın Ecz. Ş.Elif ÖZHASEKİ KEMALOĞLU, Kayseri Devlet Hastanesi bölgesinde 15 yıla yakın bir süredir eczacılık mesleğini icra etmektedir. Haberde adı geçen bu yer ile ilgili olarak Üyemiz Sayın Ecz. Ş. Elif ÖZHASEKİ KEMALOĞLU’nun mesleğini burada icra etmek adına Odamıza herhangi bir müracaatı ve girişimi olmamıştır.

Habere konu olan Şehir Hastaneleri ile ilgili olan düzenlemeler hakkındaki görüşlerimiz yetkili mercilere ve Türk Eczacıları Birliği’ne Yönetim Kurulumuz tarafından iletilmiştir." denildi.   

Birgün Gazetesi'nin haberi şöyle;

Kayseri’deki şehir hastanesinde yasalara aykırı düzenlemelere gidildi. Düzenlemeyle hastanenin içerisine eczaneler açılması planlanıyor. Bakan’ın kızının eczanesinin olması şüpheleri artırdı.

Erdoğan’ın ‘hayalindeki proje’ olarak bilinen şehir hastaneleriyle ilgili tartışmalar sürerken, Türkiye’nin en büyük şehir hastanelerinden birisi olan Kayseri Şehir Hastanesi’nde yasalara aykırı bir durum ortaya çıktı. Kanunlara göre hastane içerisinde eczane açılamazken, Kayseri Şehir Hastanesi’nin içerisine eczaneler kurulması planlanıyor. Bu değişikliğe dair imar planı değişikliği 11 Haziran tarihinde askıya çıkarıldı. Mevcut imar planında olmayan detaylar, hazırlanan yeni plana eklendi. Bakanlığın yaptığı çalışma ile hastane içerisine eczaneler açılabilecek.

‘Değişiklikteki amaç Bakan çocuğu için’

BirGün’ün edindiği bilgiye göre, değişikliğin esas nedeni, AKP Kayseri Milletvekili ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kızının Kayseri’deki eski hastanenin karşısında bulunan eczanesi. Gazetemize konuşan kaynaklar şunları söyledi: “Normalde şehir hastanelerinin içerisinde ticari işletme açılabiliyor. Ancak hiçbir şehir hastanesinin içerisinde eczane açılamıyor. Hatta duvarları bile bitişik olamıyor. Bu Eczacılık Kanunu’na göre böyle. Ama Kayseri’de bunu değiştirecekler, kanunun etrafından dolanarak hastane içerisindeki ticari alanların bir kısmını, eczane olarak planladılar. Bunun sebebi de şudur: Bakan Özhaseki Kayseri’li, onun kızı da eczacı. Daha önce kapatılan devlet hastanesinin karşısında da eczanesi var. Hastanenin taşınmasının ardından aynı durumu korumak için plan değiştirildi ve hastanenin içindeki alanın bir kısmı, dışındaymış gibi göstererek eczane açılacak. Belki 3-5 tane daha açacaklar ama buradaki esas amaç Bakan çocuğu içindir.”

‘Sadece Bakan ile sınırlı kalmayacak’

Türkiye Eczacılar Birliği kaynakları da Kayseri’deki olayı doğruladı: “Şehir hastanelerinin içerisinde eczane olmamalı, yasada net. Ancak yap-işlet-devret mantığı ile şehir hastanesini yapan firma, şöyle bir şey yapıyor: Örneğin alan 180 metrekare. O alanı eczane yapacak şarta uygun şekilde hazırlıyorlar. Yani, 60 metrekare düşürüp o alanı dışarı çıkartıyorlar ve burası hastane değil diyorlar. Bu şu an bir tek Kayseri’de yapıldı. Hastane içerisinde eczane açılmamasının nedeni ise reçetelerin adil bir şekilde eczaneler arasında paylaştırılması. Bu sadece bakan için yapılan bir şey ile sınırlı kalmayacak. ‘Şehir hastaneleri çok güzel, hastaneden çıktığım gibi ilacımı alıyorum’ dedirtmek için eczane açmaları gerekiyor. Zira hastaneler şehir dışında.”

'Duyum aldık’

Kayseri Eczacılar Odası’ndan bir yetkili ise şöyle konuştu: “Sadece duyum aldık. Şu an ortada yapı da yok. Oraya taşınmış bir eczacımız da yok ama duyumu var.”

Şartnameye aykırı

TTB kaynaklarına göre ise Kayseri Şehir Hastanesi içerisinde eczane açılması şartnameye aykırı. Kaynağımız, şunları kaydetti: “Hastanenin kenarından Aradan yol geçiyorsa eczane açılabiliyor. Mesela Adana’daki şehir hastanesinde durum böyle. Eczacılar Odası, böyle bir duruma şiddetle karşı çıkıyor. Yasal duruma uygun değil.”

Özhaseki’nin kızının olduğu belirtilen Haseki Eczanesi’nden bir yetkilisi ise, “Benim hiçbir bilgi yok bu konuda. Görüşeceğimiz bir şey de yok” dedi.

Kayseri Eczacı Odası'nın açıklaması şöyle;

KAMUOYUNA AÇIKLAMA

6 Temmuz 2018 tarihli BİRGÜN gazetesinin manşetinde yer alan ve gerçek manada hiçbir haber kaynağı belirtilmeyen, haber ahlak ve etiğine uymadan yazılmış olan ithamları üzülerek takip etmiş bulunmaktayız.

Söz konusu gazetede çıkan haber ile ilgili Odamız Yönetim Kurulu ve Yetkili Organlarınca hiçbir zaman, hiçbir yerde ve hiçbir şekilde resmi veya gayri resmi görüşme, röportaj ve beyanat verilmemiştir.

Tarafımıza böyle bir görüşme için ve görüş almak için müracaatta dahi bulunulmamıştır. Bu konuda Odamızca gerekli tüm hukuki işlemler başlatılarak takipçisi olunacaktır.

Odamız Üyesi Sayın Ecz. Ş.Elif ÖZHASEKİ KEMALOĞLU, Kayseri Devlet Hastanesi bölgesinde 15 yıla yakın bir süredir eczacılık mesleğini icra etmektedir. Haberde adı geçen bu yer ile ilgili olarak Üyemiz Sayın Ecz. Ş. Elif ÖZHASEKİ KEMALOĞLU’nun mesleğini burada icra etmek adına Odamıza herhangi bir müracaatı ve girişimi olmamıştır.

Habere konu olan Şehir Hastaneleri ile ilgili olan düzenlemeler hakkındaki görüşlerimiz yetkili mercilere ve Türk Eczacıları Birliği’ne Yönetim Kurulumuz tarafından iletilmiştir.

Bu ve benzeri asılsız haberlere itibar edilmemesi gerektiğini bildirir, ve konunun takipçisi olacağımıza siz kamuoyunun bilgisine sunarız.

12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Yönetim Kurulu

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz