Satışı durduruldu ama devamı gelmedi..

satisi-durduruldu-ama-devami-gelmedi

TEİS, Valsartan etken maddeli ilaçta yaşanan sıkıntıları TİTCK'ya aktardı.


15 Ağustos 2018 16:12

Temmuz ayının ilk haftasında, kanserojen madde içerebileceği gerekçesiyle Çin yapımı "Valsartan" etken maddeli tansiyon ve kalp ilaçlarının bazı Avrupa ülkelerinde geri toplanması üzerine Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı.

İnceleme sonucunda  her ihtimale karşı ülkemizde ruhsatlı farklı ambalaj formlarına sahip “valsartan” etken maddesi içeren bazı ürünlerin satışı İlaç Takip Sistemi üzerinden durdurularak piyasaya arzı engellendi.

Ancak geçen süre zarfında geri çekme işlemi uygulanmadı, ecza depolarına iade süreci de İTS tarafından engellendi.

Bir karışık durum..

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), SGK eşdeğer ilaç veri tabanında hâlen bu ürünlerin aktif olması sebebiyle satışı onaylı ürünlere de ilaç fiyat farkı çıkmakta olduğunu, hasta uygun fiyatlı eşdeğerini istediğinde ise satışı yasaklı olduğundan işlem yapılamadığını belirterek bu durumun hastalara izah edilmesinde sıkıntılar yaşandığına dikkati çekti.

TEİS, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na  (TİTCK) başvurarak,

 Valsartan etken maddeli ilaçlar hakkında geri çekme işleminin ivedilikle yapılmasını ve SGK eşdeğer ilaç bandından söz konusu ilaçların çıkarılarak yaşanan hasta ve eczacı mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

TEİS'in TİTCK'ya başvuru yazısı şöyle:

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU BAŞKANLIĞINA

Konu: Satışı Durdurulan Valsartan Etken Maddeli Ürünler Hk

Bakanlığınız tarafından başlatılan inceleme sonucunda ülkemizde ruhsatlı farklı ambalaj formlarına sahip “valsartan” etken maddesi içeren bazı ürünlerin hammadde kaynaklı uygunsuzluklar olma ihtimaline karşı satışı İlaç Takip Sistemi üzerinden durdurularak piyasaya arzı engellenmiştir.

Geçtiğimiz 1 aylık süreçte eczane stoklarında bulunan bu ilaçlarla ilgili nasıl bir işlem yapılacağına yönelik net bir açıklama henüz yapılmamış olup İlaç Takip Sistemi tarafından satışı ve iadesi engellenen bu ürünlerin eczanelerimizde miadı yaklaşmaktadır. Herhangi bir geri çekme işlemi uygulanmayan, ecza depolarına iade süreci de İTS tarafından engellenmiş olan miadı yaklaşmış bu ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçmesi durumunda eczane ekonomilerinin haksız yere olumsuz etkileneceği ortadadır.

Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu eşdeğer ilaç veri tabanında hâlen bu ürünlerin aktif olması sebebiyle satışı onaylı ürünlere de ilaç fiyat farkı çıkmakta, hasta uygun fiyatlı eşdeğerini istediğinde ise satışı yasaklı olduğundan işlem yapılamamakta,bu durum meslektaşlarımız tarafından hastalara izah edilmekte, hasta ve eczacı mağduriyetleri yaşanmaktadır.

Söz konusu VALSARTAN etken maddeli ilaçlar hakkında kurumunuzca geri çekme işleminin ivedilikle yapılmasını , SGK eşdeğer ilaç bandından söz konusu ilaçların çıkarılarak yaşanan hasta ve eczacı mağduriyetlerinin giderilmesi için gereğini bilgilerinize arz ederim.

Ecz. Nurten Saydan / TEİS Genel Başkanı

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz