Antibiyotik direnci veremden vuruyor..

sakasi-yok-ciddi-tehdit-altindayiz-antibiyotik-direnci-veremden-vuruyor

İlaca dirençli tüberkülozla mücadelede için finansman çağrısında bulunuldu.


17 Ekim 2017 00:06

Tüberküloz, antibiyotik direnci nedeniyle giderek artan sayıda insan için tedavi edilemez bir hastalık haline dönüşüyor. Fransa ve Hollanda, ilaca karşı dirençli tüberkülozla mücadelede yeni tedavi ve önleme araçları geliştirme yönünde finansman sağlanması için çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği (AB)'ne yönelik acil çağrı ile ilgili açıklamalar yapan Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, dirençli tüberkülozun AB'de 2050’ye kadar 1.1 trilyon dolarlık bir ekonomik maliyete, 2,1 milyon kişinin de ölümüne neden olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Mücadele için kaynakların artırılması gerekiyor

Tokel’in açıklamaları şöyle…

 “AB'de, tüberküloz vakalarının sayısı nispeten düşüktür, ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, bölge, ilaca dirençli tüberküloz yönünden dünyada en yüksek oranlardan birine sahip.

Antibiyotik direnci yüzünden, tüberküloz artan sayıda insan için tedavi edilemez bir hastalık haline dönüşüyor.

Dirençli tüberkülozun, AB'de 2050’ye kadar 1.1 trilyon dolarlık bir ekonomik maliyete, 2,1 milyon kişinin de ölümüne neden olacağı tahmin ediliyor.

Bu yüzden, Fransa ve Hollanda, salgınları etkili bir şekilde sona erdirmek ve ortaya çıkan ilaçlara dirençli tüberküloz tehdidine hitap edebilmek için kaynakların genişletilmesi çağrısında bulundu.

Vakaların yarısından azı iyileşiyor

Dünya Sağlık Örgütü, AB’de yeni tüberküloz vakalarını yüzde 25 oranında azaltmayı ve çoklu ilaca dirençli tüberküloz hastalarında başarı oranını 2016-2020 yılları arasında yüzde 75’e çıkarmayı hedefliyor.

Şu anda, ilaçlara dirençli tüberküloz için haplar ve enjeksiyon kombinasyonu içeren en kısa tedavi, en az dokuz ay sürüyor ve bu süreç iki yıla kadar uzayabiliyor. Dirençli tüberküloz bulunan insanların sadece yarısından daha azı başarılı bir şekilde iyileştirilebiliyor.”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz