Sabancı Üniversitesi ile Merck İlaç arasında "biyoteknolojik" işbirliği..

sabanci-universitesi-ile-merck-ilac-arasinda-biyoteknolojik-isbirligi

Biyoteknoloji merkezinde nitelikli işgücü yetiştirme konusuna da önem verilecek.


16 Nisan 2019 00:42

Türkiye'de biyoteknolojik ilaç geliştirilmesi yolunda önemli bir adım daha atıldı. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ile Alman ilaç ve kimya şirketi Merck, biyoteknolojik ürün geliştirme alanında Türkiye’de önemli bir Ar-Ge ve uygulama birimini hizmete açtı.

SUNUM & MERCK Yaşam Bilimleri Uygulama Birimi'nde, biyoteknolojik ilaç geliştirilmesine yönelik laboratuvar çalışmalarının yanı sıra doktora öğrencilerine burs verilerek, biyoteknolojik ilacın üretiminde en önemli unsur olan insan gücünün geliştirilmesine de katkıda da bulunulacak.

Sabancı Üniversitesi'nde açılan laboratuvar ve buraya Fransa'daki merkezlerinden gelip, eğitim verecek kadrolarıyla Türkiye'de biyoteknolojik alandaki gelişmelere katkı sağlayacak.

Biyoteknolojik ürün proses geliştirme, üretim ve saflaştırma..

Açılış töreninde konuşan Merck Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şehram Zayer,

"Bu projenin ülkemize pek çok alanda katkıları olacak. Bu merkezde araştırmacılar biyoteknolojik ürün proses geliştirme, üretim ve saflaştırma üzerinde çalışabilecek. Ülkemizdeki biyoteknolojik ürün araştırma merkezlerinin, GMP (iyi üretim uygulamaları) sertifikası alması Merck’in sağlayacağı bilgi transferi sayesinde desteklenecek. Bunun sonucunda Türkiye’de biyoteknolojik ilaç üretimi yapan merkezlerin sayısının artacağını öngörüyoruz.

Projenin en önemli katkılarından birisi de bu alanda halihazırda çalışmalar yapmakta olan çok değerli akademisyenler ile birlikte, araştırma ve geliştirme çalışmalarında yer alacak genç bilim insanlarının yetişmesine katkıda bulunmaktır." dedi.

Biyoteknolojik ilaçların geleneksel ilaçlara kıyasla çok daha kısa bir sürede daha az yan etkiyle tedavi imkanı sunabileceğini söyleyen Zayer, ilaç üretiminin zor ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu belirterek,

"Türkiye bu konuda yatırımlar yapmaya başladı, çaba göstermeye başladı ve ilerlemeler kaydediyor. Önümüzdeki yıllarda da bu adımların sonucunu göreceğiz." dedi.

"Gelişmiş ve akademik tabanlı iş gücüne ciddi bir katkı sağlayacak"

SUNUM Yönetim Kurulu Başkanı Alpagut Kara da SUNUM’un, Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında Türkiye’de yeterlilik kararı verilen 4 merkezden biri olduğunu, kuruluşundan bu yana olan birikimini öncelikli olarak nano malzemeler, yaşam bilimleri, gıda, tarım, su, çevre ve enerji konularına yoğunlaştırdıklarını ifade etti.

SUNUM’un araştırma, eğitim ve inovasyon faaliyetlerinin merkezinde yer aldığını belirten Kara, ulusal ve uluslararası boyutta nitelikli araştırmacı kadrosu ve üniversite-sanayi arasındaki köprü vazifesi ile yükseköğretim kurumlarında faaliyet gösteren tematik araştırma merkezleri arasında örnek bir merkez olduklarını söyledi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz