Ruhsatı Sağlık Bakanlığı verecek, eczanelerde satılacak

ruhsati-saglik-bakanligi-verecek-sadece-eczanelerde-satilacak

"Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği" taslağı hazırlandı.


19 Ekim 2018 14:12

Eczacıların öteden eczacıların beri büyük tepkisine yol açan ilaç formatındaki bitkisel ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmesi sona eriyor. Bu ürünlerin ruhsatının da Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesi için yeni yönetmelik hazırlanıyor.

İlaç formatı verilen bitkisel ürünlerin yanlış kullanımı ya da bazılarının içeriğinde sağlığa zararlı maddelerin bulunması nedeniyle pek çok vatandaş sağlık sorunları yaşadı. Bunun en önemli nedeni ise bu ürünlerin ülkeye girişi sırasında içerik analizlerinin yapılmıyor olmasıydı.

Sonunda Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı bir karara vardı. Hazırlanan yeni "Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği" taslağına göre, artık bitkisel ürünlerin ruhsatlandırmasını da denetimleri gibi Sağlık Bakanlığı yapacak. Tetkikler vatandaş kullanımına sunulmadan yapılacak. Bu ürünler sadece eczanelerde satılacak. Her bitkisel ilacın karekodu olacak. İşte o yeni taslaktan bazı maddeler:

Sadece eczanelerde..

“Geleneksel bitkisel tıbbi ürün (GBTÜ) bileşiminde yer alan tıbbi bitkilerin başvuru tarihinden önce Türkiye’de veya Avrupa Birliği üye ülkelerinde en az on beş yıldır, diğer ülkelerde ise otuz yıldır kullanıldığı bibliyografik olarak kanıtlanmış, geleneksel kullanım ile uyumlu endikasyonları bulunan; haricen, oral veya inhalasyon yoluyla kullanılan beşeri tıbbi ürünleri kapsıyor.

GBTÜ’nün üzerinde çocuklar, hamile veya emziren kadınlar, yaşlılar ve özel patolojik durumların mevcut olduğu kişiler gibi belirli hasta gruplarına yönelik uyarılar yer alır. GBTÜ’nün sadece eczanelerde satılacağına dair uyarı yer alır.

Karekodun içeriğine dair gözle okunabilir bilgiler yer alır. Reçetesiz satılır ifadesi yer alır. GBTÜ için Braille alfabesi gerekliliği, ürünün ticari ismi ve etkin maddenin elde edildiği bitki kısımları için geçerlidir. Dış-iç ambalajı ve kullanma talimatı Türkçe hazırlanır.

Takviye edici gıdalar yönetmelik kapsamı dışındadır. İçerik analizleri yapılır. Ayrıca analiz uzmanları için beşeri tıbbi ürünün beyan edilen kompozisyonuna uygun olup olmadığının, üretici tarafından kullanılan kontrol yöntemleriyle saptanır.”

"Sağlıksız bir işleyişi ortadan kaldırmak istiyoruz"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı;

“Bitkisel ilaç gibi kullanılan ama ruhsat ve izni Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği ancak Sağlık Bakanlığı’nın içerik olarak denetimine tabi olmayan sağlıksız bir işleyişi ortadan kaldırmak istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile irtibat halindeyiz. İlaç gibi kullanılan bir ürünü bizim birtakım testlerden, analizlerden geçirmiyor olmamız bakanlık olarak asla kabul edilemez. Ancak bu ürünleri öteleyen, yaşam hakkı tanımayan bir yaklaşım içinde de olmak istemiyoruz. Sadece vatandaşın takviye amaçlı olarak kullandığı ürünün zararlı bir içerik taşımadığından emin olmak istiyoruz. Bundan öte bir düzenleme değil”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz