Muayene ücretini erteleme üzerine derin tartışma..

recete-atlatma-muayene-ucretini-erteleme-tesekkur-alan-da-var-ceza-yiyen-de

Bazı eczanelerin muayene ücretini almadığı veya ertelediği hakkında tartışma..


12 Mart 2018 12:31

Muayene ücreti tahsilatı eczanelerin şikayet ettikleri konuların başında geliyor. Bu konuda bir başka sıkıntı da bazı eczanelerin muayene ücretini almadıkları söylentisi. Sahiden işin hilesine kaçan böyle eczaneler var mı, yoksa hastalar tarafından rekabeti kızıştırmak için ortaya atılan bir söylenti mi?

Bu konuda önceki gün bir sosyal medya grubunda hararetli bir tartışma vardı. Reçete atlatma da denilen, muayene ücretini ertelemeye yönelik bu hileyi deneyen eczaneler var mıydı, nasıl yapılıyordu, cezası neydi?

Tartışmayı ilginç bulduk.

H.E. Arkadaşlar bu muayene ücreti çıkınca erteleme imkanı var mı? Hasta iddialaşıyor da, ben dün ödemedim diye.

N.Ç.C. İlk çıktığı zamanlar vardı ama artık yok.

Z.E. Bazı eczaneler erteliyor, o da tespit ediliyor, iyi bir ceza geliyor eczaneye, yani sakın denemeyin.

Ö.G. Eskidendi o sistem, devlet uyandı olmuyor artık.

M.T. Nasıl erteleniyor söyleyeyim. Başka bir eczanede sahte reçete girilir, muayene ücreti orda çıkar, sonra siz reçeteyi girersiniz çıkmaz, sonlandırmadan sonra öbür eczane sahte reçeteyi siler, muayene ücreti takla attırılır.

Z.E. Ama bunlar tespit ediliyor, Ağır ceza ile karşılaşıyor eczane.

F.G. Bazı uyanık meslek dışı arkadaşlar erteleme yapıyor. Sonra müşteri geliyor, orası almıyor, buraya muayene ücreti ödedim diyor.

Z.E. Aktarma yapan eczanelerin ceza alması gerekir.

Z.C. Cezası ağır.

G.G. Sakın yapmayın.

S.S. Sakın yapmayın.

Ç.F.E Erteleme yok.

M.Ö.G Gitsin o eczaneden alsın. yoksa sen ceza yersin. SGK tespit ediyor, ona da reçete atlatma deniyor ve yüklü para cezası geliyor. Hastaları ciddiye almayın.

H.E. Biz yapmıyoruz zaten.

M.G. İnanmayın yalan söylüyorlar.

Ç.F.E. Valla şu muayene ücreti ayrıca fark çıkınca hasta demiyor mu benim eczanem almıyor siz niye alıyorsunuz. O zaman pat diye saydırıyorum, daha 5 dakika önce saydırdığım gibi. Adamlar bizi indiragandici yaptılar resmen.

T.S. Erteleme elbette var.... Doğal olarak cezası da var Şansını zorlarsan kapatmaya kadar yolu da var.

M.Ş. Nasıl yani?

T.S. Yan eczane manuel reçete giriyor uyduruk, sonra diğer eczane e- reçete giriyor sonra alıyor. Yakalanılıyor kesin.

A.D. Rus ruleti gibi, kurşun kime isabet ederse.

M.D. Dün yaşadım bu olayı, teyze hiç bir zaman ......'da para vermemiş. İddialaştık, en son hangi eczane ver konuşalım dedim. Aradı arkadaşla konuştum, hep alıyorum dedi. Oraya ödediği parayı unutuyor sanırım. Ben de 30 TL sini aldım ama burada bizi mi salak yerine koymayı düşünüyorlar ona anlam veremiyorum.

H.E. Valla bilmiyorum ya eczacı yalan söylüyor ya hasta.

F.A. Sakın ha, bize 5 yıl sonra ceza geldi.

T.S. SGK sözleşmesini fesih sebebi sakın girmeyin o işlere.

B.K. Var yapılabilir.

A.D. Yapılır ama 15 dakika içinde SGK arar ve 1 defa ya mahsus uyarır, 2. kez yapılırsa 250 TL ceza, 3. kez yapılırsa 750 TL ceza keser, 4 kez yapılırsa anlaşmayı fesheder.

B.Ö. Tanıdığım biri yapmış. SGK 2 eczaneye de 500 TL ceza kesti. Kestiği faturalarından düşmüş .

M.K. Öyle bir şey yok.

A.D. Yap bak var mı yok mu?

X.X. 2 sene önce ben yaptım ve 15 dakika geçmeden SGK aradı. Sehven reçeteyi silmediğimizi söyledik ve adam ikna oldu ve üstte yazdıklarımı tek tek sözlü tebliğ etti.

R.İ. Sakın yapmayın valla, çok kötü olur iki eczane kendi aralarında yapmış sonrada bana gelmiş hasta.  Ben 100 TL aldım. İki yıl önce olan olay. SGK'dan üç eczaneye yazı geldi. Bana ve yapan iki eczaneye. Bana muayene tahsilatı yaptığım için teşekkür onlara ceza geldi.

S.O. Böyle şeylere müsaade etmeyin. Ödemeyen veya ödemek istemeyen istediğini yapsın. İyice eczacılık mesleğini market işine çevirdiler. Bu hasta portföyü her yerde var, sizin ağzınızı yokluyorlar.

H.Ç. Çoğu yalan söylüyor hastaların ama almayan eczaneler de var unutmayın.

R.İ. Bu konuda son kez konuşayım. Kardeşim ben muayene ödüyorsam hasta neden ödemesin bu kadar basit.

A.A. Bu muayene ücretleri hastaneden alınsa en çok biz rahatlayacağız. Ama bu konuda bir girişim yok maalesef.

Ö.Ö. E o zaman hastaneler bedava nasıl diyecekler, o işi geç kardeş.

S.Ş. Hasta çamura yatıyor, kaldır çamurdan at dışarı, kim almıyorsa ona gitsin.

F.G. Uyanık kalfa veya uyanık eczacı yüz karası arkadaşlar. Önce reçete giriyor bakıyor çok fark var. Sonra reçeteyi siliyorlar, bu arada muayene ücreti siliniyor, sonra tekrar reçeteyi giriyor.

Ö.Ö. O direk suç ve benim bildiğim reçeteyi silince direk öbür reçeteye aktarılıyor diye biliyorum.

M.E.Y. O Olay kalktı. Sildiğin anda diğer girdiğin reçeteye aktarılıyor muayene ücreti.

S.Y. Eskiden reçeteyi girmeden manuel bir reçete kayıt yapılırsa sonra gerçek reçeteyi kayıt yaparsan muayene ücreti eski reçete de kalırdı. Sonra o reçete silinir böylelikle muayene ücreti atlatılırdı. Şimdi böyle bir işlem yaparsan eski reçeteyi sildiğin anda muayene ücreti en son girilen reçeteye eklenir. Yani muayene ücretini eczane tek başına atlatamaz.

Ama hastanın reçetesini manuel olarak başka bir komşu eczaneye girdirip sonra gerçek reçeteyi sen girersen muayene ücreti komşu eczanede kalır. Sonradan komşu eczane reçeteyi siler muayene ücreti atlatılmış olur.

Sadece nasıl yapıldığına dair bilgi verdim. Yapılması hiç etik değil ayrıca büyük cezalar var iki eczaneye de ceza gelir. Sistem üzerinden kısa mesafeli reçete girişleri incelenir. Hastaların muayene ücretini atlatıyor demesi, bu bazı uyanık arkadaşlar anlaşıp yapıyorlar böyle şeyler ama su testisi şu yolunda kırılır, illaki bir gün yakalanıp cezayı yerler.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz