"Pürüzlü meme protezi" 'ne bağlı kanser vakaları için FDA uyarısı..

puruzlu-meme-protezi-ne-bagli-kanser-vakalari-icin-fda-uyarisi

Dünyada en az 600 kişiye bu kanser türü teşhisinin konduğu belirtildi.


09 Şubat 2019 19:04

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, meme büyütme operasyonunda kullanılan pürüzlü meme protezine bağlı olarak gelişen yeni kanser vakalarının tespit edildiğini açıkladı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) Dr. Binita Ashar, yaptığı açıklamada, ABD'de 43 kadına daha "meme protezine bağlı anaplastik büyük hücreli lenfoma" (ALCL) adı verilen kanser teşhisi konduğunu bildirdi.

Ashar, FDA'nın en son yayımlanan raporunda 414 olan pürüzlü meme implantına bağlı kanser vakasının 457'ye yükseldiğini belirtti.

Dünyada en az 600 kişiye bu kanser türü teşhisinin konduğunu ifade eden Ashar, meme protezine bağlı kanserden şimdiye kadar 9'u ABD'de olmak üzere 16 kadının yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Fransa'da da gündemde

İki buçuk ay önce Fransa'da da resmi makamlar, nadir görülen bir kanser türüne yol açabileceği endişesiyle birçok meme büyütme operasyonunda tercih edilen pürüzlü silikon protezlerin kullanılmamasını tavsiye edilmişti.

Meme yatağında kaymaması için dış düzeyi düz olanlara kıyasla daha fazla tercih edilen pürüzlü protezlerin yol açabileceği kanser türleri, protezin etrafındaki yara kapsülünde oluşuyor, ağrı ve şişme belirtileri gösteriyor.

Hastalık, protez ve kapsüllerin çıkarılmasıyla tedavi edilebiliyor. Ancak tedavi edilmezse, tüm vücuda yayılıp ölüme neden olabileceği belirtiliyor.

Fransa'da düzenleyici kurum olan Tıp ve Sağlık Ürünleri Dairesi (ANSM) de, vakaların araştırıldığını ve bu sırada cerrahlara pürüzlü meme protezi yerine düz meme protezi kullanmaları tavsiyesinde bulunmuştu.

İlk vaka 1997'de

İngiltere'de meme protezleriyle lenfoma arasındaki olasıya bağlantıya işaret eden ilk vaka 1997'de görüldüğü ancak İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Kurumu'nun, başka ülkelerde de benzer vakalar görülmesi sonrası ilk uyarısını 2011'de yayınladığı belirtildi.

Bazı kadınlar, bu uyarıya rağmen olası riskler konusunda doktorların kendilerini bilgilendirmediğini söylüyor.

Bu gelişmenin Fransa ve diğer ülkelerdeki meme protezi operasyonlarıyla ilgili tartışmayı alevlendirebileceği belirtilirken, birçok kadın, doktorlar tarafından yeterince bilgilendirilmediği görüşünde.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz