Protokol görüşmelerinde sıkıntı var..

protokol-gorusmelerinde-sikinti-var

SGK ve TEB heyetlerinin art arda yaptıkları protokol revizyonu görüşmelerinden henüz sonuç çıkmadı.


02 Mayıs 2019 17:33

Eczanelerden İlaç ve Tıbbi Malzeme Teminine İlişkin Protokolün revizyonu çalışmaları bu yıl zorlu geçiyor. Ek protokolün kapsamı konusunda geçen yıl Nisan başında uzlaşmaya varılmış, birkaç küçük ayrıntının düzeltilmesiyle, 16 Nisan 2018 tarihinde de Ek Protokol ve Tıbbi Malzeme Ek Sözleşmesi imzalanmıştı.

Oysa bu yıl Mayıs ayına girilmesine rağmen taraflardan henüz olumlu bir ses çıkmadı. Toplantı üstüne toplantı yapılıyor,kapalı kapılar arasında sert pazarlıklar yapılıyor ancak henüz bir uzlaşmaya varılabilmiş değil.

Pazarlık konusuna geçmeden önce, 3 ay boyunca sürdürülen protokol revizyonu maratonun ayrıntılarına bir göz atalım.

Toplantı üstüne toplantı

Protokol revizyonu için bu yıl ilk çalışma, 12 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilen Protokol Çalıştayı ile başladı.

Çalıştaydan bir ay sonra, 12 Mart 2019'da,Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB), SGK Protokol Komisyonu toplanarak çalıştay sonuçlarını değerlendirdi. Bir başka deyişle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yapılacak görüşmelerde masaya konacak tezler, talepler belirlendi.    

Ve SGK Heyeti ile TEB Heyeti arasındaki görüşme maratonunun startı verildi.

Heyetler 20 Mart 2019 tarihinde ilk toplantılarını Sosyal Güvenlik Kurumu binasında yaptılar.

Heyetler 21 Mart'ta tekrar toplandılar.

Heyetler 22 Mart'ta tekrar toplandılar.

Heyetler 02 Nisan'da tekrar toplandılar.

Heyetler 08 Nisan'da tekrar toplandılar.

Heyetler 09 Nisan'da tekrar toplandılar.

Heyetler 15 Nisan'da son olarak tekrar toplandılar.

Bu tarihten sonra yeni bir toplantı haberi gelmedi.

Bu toplantı maratonunun tarihleri alt alta yazılınca ortaya çıkan manzara, görüşmelerin ne denli zorlu geçtiği hakkında bir fikir vermeye yetiyor.

SGK tarafının TEB'in taleplerine bu denli direnmesine neden olarak "bütçe sıkıntısı" gösteriliyor. TEB'in geri adım atmaya yanaşmadığı konuların başında ise iskonto baremlerinin güncellenmesi ile reçete başı hizmet ücretlerinin yıllık enflasyon oranında artırılması konusu geliyor.

TEB heyeti açısından bir başka "stres" kaynağı daha var. Bu yıl seçim yılı. Bu yıl hem Eczacı Odalarında, hem Türk Eczacıları Birliğinde yönetimler değişecek. Protokol görüşmelerinden eczacı tabanını tatmin edici sonuçlarla dönülememesi, yönetimlerin yeniden seçilmelerini kolaylaştıracak bir unsur değil. Haklarının yeterince savunulmadığını düşünen eczacılar, bu mutsuzluklarını seçimlerde sandığa yansıtmak isteyebilirler. Bu ihtimal yönetimlerin başında "Demokles'in kılıcı" olarak sallanıyor.

Görülüyor ki bir tarafın yeterince "bütçesi" yok, diğer tarafın seçim endişesi çok.. Önümüzdeki günlerde TEB'in protokol görüşmelerindeki tıkanma konusunda eczacı kamuoyuna bir açıklama yapması beklenebilir.  


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz