Prof. Küçükusta; ilaç tanıtımı vakasını yazdı..

prof-kucukusta-ilac-tanitimi-vakasini-yazdi

Opioid üreten beş büyük şirketin ilaçlarının daha çok satılmasını sağlamak için lobi gruplarına 2012-2017 arasında 9 milyon dolar rüşvet verdikleri açıklandı.


21 Şubat 2018 10:36

Prof. Dr. Rasim Küçükusta, dünkü yazısında OxyContin isimli ilacı üreten Purdue firmasının, bağımlılık yapıcı etkileri olan ağrı kesicileri aldatıcı pazarlama yöntemleriyle tanıttıkları iddiaları üzerine, satış elemanlarının yarısını işten çıkardığını ve bu ilacı doktorlara tanıtımını durdurduğunu yazdı.

 Prof. Küçükusta'nın yazısı şöyle:

OxyContin isimli ilacı üreten Purdue firması, bağımlılık yapıcı etkileri olan ağrı kesicileri aldatıcı pazarlama yöntemleriyle tanıttıkları iddiaları üzerine satış elemanlarının yarısını işten çıkardığını ve bu ilacı doktorlara tanıtımını durdurduğunu açıkladı (1).

Buna göre propagandistler artık doktor muayenehanelerini ziyaret etmeyecekler.

9 milyon dolar rüşvet verildi

Senatör Claire McCaskill tarafından sunulan bir raporda opioid üreten beş büyük şirketin ilaçlarının daha çok satılmasını sağlamak için lobi gruplarına 2012-2017 arasında 9 milyon dolar rüşvet verdikleri açıklandı.

Şirkete karşı açılmış pek çok davada OxyContin’ in bağımlılık yapıcı etkisinin küçük gösterildiği ve kronik ağrı tedavisindeki faydasının abartıldığı ileri sürülüyor.

Opioidler, vücutta morfin gibi etki gösteren kimyasal maddelerdir. Merkezi sinir sistemindeki ve mide-bağırsak sistemdeki opioid reseptörlerine bağlanarak etki gösterirler.

Kanserli hastalarda, ameliyat sonrasında ve şiddetli ağrıları olanlara verilir.

Purdue ise ilaçlarının FDA onaylı olduğunu ve opioit ilaçların sadece yüzde 2’ sinin oluşturduğunu söylüyor.

CDC, opioit olarak bilinen bu ilaçların gereğinden fazla kullanılması sonucu USA’ da 2016’ da 42 binden fazla insanın ölümüne yol açtığını bildiriyor (2).

Opioid krizinin USA’ ya maliyetinin de 2001’ den bugüne 1 trilyon doları bulduğu bildiriliyor (3).

İlaç şirketlerinin doktorlara ilaç tanıtımı yapmaları en kibar ifade ile ayıptır.

Bunun, hâkime kanun tanıtımı veya polise silah tanıtımından bir farkı yoktur.

Zaten bir ilacı propagandistlerden öğrenen doktorun yazacağı reçeteden kimseye fayda gelmez.

Üniversitede bir öğretim üyesinin kapısı önünde ellerinde kocaman çantalarla bekleyen ilaç şirketlerinin adamlarının ne işi var, hocalar bu durumdan utanmazlar mı?

İlaçlarla ilgili bilgilere ulaşmanın yolu bilimsel kaynaklardır ki, onların da büyük bir ihtiyat ve dikkatle okunmaları gerekir.

Doktor reçetesini şık giyimli propagandistlerin çantasından çıkan “tavşanların” yüzü suyu hürmetine göre değil bilgi ve tecrübelerine ve hastanın ihtiyacına göre yazar.

Gelelim neticeye

İlaç şirketleri doktorlara ilaç tanıtımı yapmasının utanılacak bir durum olduğunu senelerdir yazıyor, söylüyorum.

İlaçtaki suiistimaller ilaç şirketleri ve doktorlar arasındaki ilişki sıfırlanmadan önlenemez.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz