Prof. Dr. Öztürk; "Eczanelerde farklı cihaz veriliyor.."

prof-dr-ozturk-eczanelerde-farkli-cihaz-veriliyor

KOAH hastalarının kullandıkları cihazlarda yaşanan sıkıntılar dile getirildi.


17 Ekim 2018 17:32

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nin (TÜSAD) 13-16 Ekim tarihleri arasında Antalya'da düzenlediği 40. Ulusal Kongre'de, KOAH hastalığı ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.

Türkiye'de 3 milyonun üzerinde KOAH'lı hasta bulunduğunu hatırlatan Gazi Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Öztürk, hastalığın özellikle tedavi aşamasında önemli sorunlar yaşandığını vurguladı ve özellikle ilaç ve cihaz kullanımında hastaların sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Eczanelerde hekimin yazdığı cihaz verilmiyor

Hastalara verilen ilaçların tablet, kapsül ya da şurup şeklinde olmadığını, özel solunum cihazlarıyla tedavi uygulandığına dikkati çeken Öztürk, hastaların ve ilaçları yazan hekimlerin daha dikkatli olmalarını önerdi ve son yıllarda SGK'nın ilaçlara yönelik getirdiği bir uygulama nedeniyle eczanelerde hastaya hekimlerin yazdığı cihazların değil, farklı cihazların verildiğini öne sürdü.

Öztürk, bu uygulamanın da yanlış olduğunu, sağlık sorunlarında ciddi problemler yaratabileceğini vurgulayarak, bundan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Öztürk; "Zaman zaman hekimler tarafından hastalara ilaç reçete edilirken cihaz kullanımına ilişkin eğitim verilmesinde sıkıntılar oluyor, ya eksik bilgi veriliyor ya da hiç verilmiyor. Sadece reçete ile hasta gönderiliyor. Bu da hastaların cihazı yanlış kullanmalarına ya da hiç kullanmamalarına neden oluyor." dedi.

TÜSAD 3 aşamalı anket yaptırdı

TÜSAD olarak 256, 546 ve 776 hasta üzerinde üç aşamalı anket çalışması yürütüldüğünü aktaran Öztürk,

"Maalesef hastalarımızın yüzde 50'sinin kendisine verilen ilaç ve cihazı kullanmayı bilmediğini, yanlış kullandığını ya da hiç kullanmadığını görüyoruz. İlaç ve cihazı doğru kullanmayan hastalarda başarılı bir tedavi uygulanamıyor ve bu da hastalığın daha da ilerlemesine, hastaneye yatan hasta sayısın da artmasına neden oluyor." bilgisini verdi.

Cihaz kullanımındaki hatanın bedeli..

Yatan hastaların çok ciddi tedavi maliyeti oluşturduğuna işaret eden Öztürk, ayakta tedavi edilmesi mümkün olan hastaların, cihazları kullanım aşamasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle hastaneleri doldurduklarını kaydetti. Öztürk, hastaların hem kendi sağlıklarını tehdit ettiklerini hem de devlete artı maliyet çıkardıklarını dile getirdi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz