"Yaşlı hastaların kullandığı bazı ilaçlar idrar kaçırmaya yol açabilir.."

prof-demirkesen-yasli-hastalarin-kullandigi-bazi-ilaclar-idrar-kacirmaya-yol-acabilir

Prof. Demirkesen bazı ilaçların idrar kaçırma nedenleri arasında olduğunu söyledi.


23 Şubat 2018 14:35

Kontinans Derneği Başkanı Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, ilaç kullanımının idrar kaçırmada önemli bir faktör olabildiğini söyledi.

Yaşlı nüfusun artmasına bağlı olarak idrar kaçırmanın görülme olasılığının arttığını belirten Prof. Demirkesen, idrar kaçırmanın sadece kronolojik yaşla değil; zihinsel bozukluklar, idrar yolu enfeksiyonları, kadınlarda atrofik vajinit veya üretrit, bazı ilaçlar, depresyon, diyabet benzeri kontrolsüz kalmış metabolik hastalıklar gibi altta yatan bazı tıbbi sebepler nedeniyle de ortaya çıkabildiğini söyledi.

Bazı ilaçlar yol açabiliyor

İlaç kullanımının da idrar kaçırmada çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Oktay Demirkesen;

“Yaşlılarda çoklu ilaç kullanımı sık görülen bir durumdur. 65 yaş üstünde 5 veya daha fazla ilaç kullanımı ABD'de erkeklerde yüzde 44, kadınlarda ise yüzde 57 olarak belirlenmiştir. 1995-2005 yılları arasında istenmeyen ilaç etkilerinde ise 3 kat artış saptanmıştır.

Psikiyatrik bazı ilaçlar, bazı hipertansiyon ilaçları, bazı ağrı kesiciler, bazı antidepresanlar, sistemik östrojen kullanımı ve antikolinerjik etkileri olan ilaçlar çeşitli nedenlerle idrar kaçırmaya yol açabilirler.

Bu arada hafıza kaybını yavaşlatan alzheimer ilaçları (kolinestteraz inhibitörleri) da idrar kaçırmaya neden olabilirler. Hekim reçetesi dışında alınan bazı kontrolsüz ilaçlar veya maddelerin de idrar kaçırma nedeni olabileceği unutulmamalıdır" dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz