Prof. Aslan; "İlaç fiyatlarında neler oluyor?"

prof-aslan-nbsp-ilac-fiyatlarinda-neler-oluyor

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Aslan'ın görüşleri..


24 Kasım 2018 15:04

Döviz kurunda son dönemde görülen dalgalanmaların ilaç piyasasındaki etkileri bir süredir tartışılıyor. İlaç dışalımında döviz kurunun 2.69'a sabitlenmesinin ilaç tedarikinde sıkıntı yarattığı da sık sık dile getiriliyor.

Diğer yandan 2019 yılında döviz kuruna uygulanması beklenen zam oranının ne olacağı, Şubat 2017’de yayınlanan kararnamede belirtilen “Euro kurundaki artış bir önceki yıla göre yüzde 15’den fazla olamaz" hükmünde açıkça yazılı.

Zaten idare de "Kara kaplıda ne yazıyorsa o" görüşünde olduğunu çeşitli toplantılarda açıkça ifade etti.

Ancak ilaç fiyatlarının piyasaya yansımasını düzenleyen bir başka mekanizma daha var. Bu da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kontrolünde olan "Kamu Kurum İskontosu" faktörü.

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Aslan, Odanın çıkarmakta olduğu Doz dergisinde ilaç fiyatları konusunu işlerken bu noktaya dikkati çekti.   

Prof. Dr. Mustafa Aslan şöyle diyor:

"..Diğer taraftan döviz kurlarındaki hareketliliğe bağlı olarak ilaç dışı ürünlerin fiyatlarında önemli derecede artış meydana gelmiştir. Ama herkesin kafasındaki asıl soru, Sağlık Bakanlığınca belirlenen reçeteli ve reçetesiz ilaç fiyatlarında bir artış olup olmayacağı konusudur. Bu sorunun cevabını bulabilmek için; ilaç fiyat kararnamesine bakmak gerekmektedir. Bilindiği üzere ilaç fiyatları belirlenirken göz önünde bulundurulan Euro kuru bir önceki yılın kur ortalamasının yüzde 70’i baz alınarak hesaplanmaktadır.

Buna göre 2018 yılı ilaç fiyatlarında hesaplanan Euro kuru 2.69 olarak hesaplanmıştır. Ama asıl önemli konu Şubat 2017’de yayınlanan kararnamede belirtilen “Euro kurundaki artış bir önceki

yıla göre yüzde 15’den fazla olamaz” hükmüdür. Bu hükme göre; bu hüküm yeni bir kararname ile değiştirilmediği sürece 2018 yılı içerisinde ilaçlara bir zam yapılması mümkün görülmemektedir. Bu koşullarda fiyat artışı 2019 yılı başında belirlenecek yeni Euro kuruna göre ortaya çıkacaktır.

Her ne kadar ilaç fiyatlarını belirleme yetkisi Sağlık Bakanlığında olsa da kamunun ilaç ihtiyacını karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumunun elinde “Kamu Kurum İskontosu” faktörü yer almaktadır. Bunun anlamı şudur; ilaçların perakende satış fiyatlarında herhangi bir artış veya değişiklik yapılmadan “Kamu Kurum İskontalarının” düşürülmesi veya artırılması ile ilaçların kamu fiyatlarında değişiklik yapılması mümkündür.

Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılması gerekmektedir.

Sonuç olarak; yıl sonuna yaklaştığımız bu günlerde her yıl yaşandığı gibi piyasada bulunmayan ilaçlarla ilgili bir sıkıntı yaşanacağı aşikârdır. Artan maliyetler karşısında zorlanan ilaç firmalarının özellikle ithal ilaçların ülkemize getirilmesi konusunda tedbirli davrandıkları görülmektedir.

Buna bağlı olarak Kasım ve Aralık aylarında ithal ilaçlarda bir dar boğazın yaşanacağını ön görmekteyiz. Meslektaşlarımızın reçete karşılarken öncelikle yerli- eşdeğer ürünleri hastalarına önermeleri ve hastalarını bu konuda bilgilendirmeleri, ilaçta dışa bağımlılığımızı azaltacak ve yerli sanayiye destek olacak önemli bir adımdır.."

Kaynak: Ankara Eczacı Odası, Doz dergisi


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz