PGED Başkanı: "İçinde 4 kat etken madde var"

pged-baskani-acikladi-icinde-4-kati-etken-madde-var

Sahte ilaçlarda zayıflama ürünleri başı çekiyor.


19 Ocak 2018 16:58

Genellikle internet üzerinden pazarlanan sahte zayıflama ilaçları insan sağlığı üzerinde tehlike olmaya devam ediyor.

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Yönetim Kurulu Başkanı eczacı Armağan Ener, Sağlık Bakanlığı tarafından 5 mg kullanılmasına izin verilen bir etken maddenin sahte zayıflama ilaçları içinde 20 mg kullanıldığını ve bunun ölüme kadar götürebileceğini söyledi.

2018 yılının 28-30 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde, 'Uluslararası Geleceğin E- Hali En Büyük Eczacılık Buluşması' isimli bir kongre düzenleyerek bu konuya dikkat çekeceklerini söyleyen Ener, bu konuda alınması gereken önlemleri ise şöyle anlattı:

"Cezalar caydırıcı değil"

"Sağlık Bakanlığı ve Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu'nun bu konunun üzerine daha ciddi giderek köklü çözümler getirmesi lazım. Ciddi yasaklamalar ve cezalar uygulanması gerekiyor çünkü sitelerden biri kapanırken diğeri açılıyor.

Biz Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği olarak bu konuda da öncü olmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde bir çalıştay düzenleyerek devletin her kademesini, eczacılıkla ilgili sağlık sektörü içindeki tüm birimleri bu kongreye davet etmek istiyoruz. Bu satışı yapan sitelere şu anda kapatma cezası veriliyor. Belli miktarlarda da para cezası veriliyor ancak bunlar caydırıcı olmuyor"

Eczacıların 5 yıl aldığı eğitimde insan anatomisinden fizyolojisine kadar bitkilerin üretimine ve ilaçlar içerisindeki tüketimine kadar her konuda eğitim gören kişi olduğunu belirten Ener, "Bu konuda halkın ilacı ve her türlü takviyeyi eczacı danışmanlığında, eczacıdan alması en doğal olay. Bu nedenle ilaç eczanelerden alınmalı" dedi.

Zayıflama ilaçları başı çekiyor

Zayıflama ilaçlarının böbreklere ve karaciğerlere ciddi zararlar verdiğini, zaman zaman ölümlere varana kadar sonuçları olduğunu da belirten Ener sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye gelecek 10 yıl içerisinde dünya ilaç pazarında 10 ülke içerisinde yer almak istiyor. Bu oranın Türkiye'de ilaç endüstrisine katkı sağlaması isteniyor. 2016 yılında yasaklanan sahte ilaçların büyüklüğü ise 1 milyonun üzerinde. Bunun 626 bin kadarı zayıflama ilaçlarından oluşuyor, 300 bin küsuru de cinsel içerikli ilaçlardan oluşuyor.

Zayıflama ürünlerinin içerisinde ise Sağlık Bakanlığı tarafından birkaç yıl önce sadece 5 mg'na izin verilen bir etken maddenin bu ilaçlar içerisinde 15-20 mg halinde bulunduğu yapılan analizlerde tespit edildi"

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz