"Pasife alınan ilaçlarda eşdeğer sorunu var.."

pasife-alinan-ilaclarda-esdeger-sorunu-var

TEİS, pasife alınan ilaçların eşdeğerlerinin verilmesinde sorun olduğunu açıkladı.


15 Ağustos 2018 15:23

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), 31 temmuzda pasife alınan ilaçlara ilişkin bir duyuru yayınladı. TEİS Başkanı Nurten Saydan,  

SGK'nın pasife alınan ilaçların eşdeğerini vermediğini dolayısıyla reçetesinde bu ilaçlar yazılmış olan hastaların tekrar doktora gitmek zorunda kaldığını ve bu yüzden de hem gereksiz iş yükü yaşandığını hem de hastaların mağdur olduğunu söyledi.

Saydan, “Eczacılar olarak pasif olan ilaçların eşdeğerini veremiyoruz. Örneğin, prostat büyümesinde kullanılan ilacın 7 tane eşdeğeri olmasına rağmen bu eşdeğer ilaçları hastalara veremiyoruz.  Zira Medula Sistemi tarafından onay verilmiyor. Hastanın tekrar doktora giderek eşdeğerini yazdırması veya ücretini ödeyerek ilacını alması gerekiyor. Dolayısıyla hasta ya ücretli almak zorunda kalıyor ya da hiç alamıyor." dedi.

TEİS'in açıklaması şöyle;

SAĞLIK BAKANLIĞI TALİMATIYLA SGK 143 İLACI PASİFE ALDI; PROSTAT VE DİYABET İLACI KULLANANLAR MAĞDURİYET YAŞIYOR!

Sağlık Bakanlığı talimatıyla SGK 31 Temmuz 2018’de 143 ilacı pasife aldı. Pasife alınan ilaçlar arasında prostat, diyabet, antibiyotik,sinir sistemi ,kalp-damar sistemi ve solunum sistemi ilaçları gibi hayati öneme haiz ilaçlar bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı yerelleşme sürecinden dolayı ilaç firmalarına yerli ilaç üretimi yapmaları konusunda uyarıda bulundu. Firmalardan üretim ile ilgili bir gelişme olmayınca da SGK bakanlık talimatıyla 31 Temmuz 2018’de 143 ilacı pasife aldı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “SGK pasife alınan ilaçların eşdeğerini de vermiyor. Dolayısıyla reçetesinde bu ilaçlar yazılmış olan hastalar tekrar doktora gitmek zorunda kalıyor. Bu yüzden de hem gereksiz iş yükü yaşanıyor, hem de hastalar mağdur oluyor” dedi.

Saydan pasife alınan 143 ilacın içinde prostat büyümesinde kullanılan ilaçtan tutun da diyabet ilaçlarına kadar birçok ilaç bulunduğunu söyleyerek açıklamasına şöyle devam etti:

“Eczacılar olarak pasif olan ilaçların eşdeğerini veremiyoruz. Örneğin, prostat büyümesinde kullanılan ilacın 7 tane eşdeğeri olmasına rağmen bu eşdeğer ilaçları hastalara veremiyoruz.  Zira Medula Sistemi tarafından onay verilmiyor. Hastanın tekrar doktora giderek eşdeğerini yazdırması veya ücretini ödeyerek ilacını alması gerekiyor. Dolayısıyla hasta ya ücretli almak zorunda kalıyor ya da hiç alamıyor.

Pasif ilaç listelerinin doktorlara ulaşması gerektiğinin altını çizen Saydan şöyle devam etti:

Hekimlerin hastalara reçete düzenlerken kullandıkları programda bulunan ilaç listelerinin güncel olmaması nedeniyle, pasif olan bir ilaç Medula sisteminde hala reçete edilebilmektedir. Ancak bu pasif ilaçla ve geri ödeme kapsamında olan eşdeğer olanları da hastalara verilememektedir. Bu nedenle hastalar, tedavileri için gerekli olan ilaca ulaşmakta ciddi sorunlar ve mağduriyetler yaşamaktadır.

Yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi ve hastaların daha fazla mağdur olmaması için pasifteki ilaç listelerinin doktorların kullandıkları sisteme yüklenmesi ve SGK’nın Medula Provizyon sisteminde bu ilaçların eşdeğerinin verebilmesi için acilen düzenleme yapması gerekmektedir.”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz