Organ nakilli hastaların ilaç endişesi büyüyor..!

organ-nakilli-hastalarin-ilac-endisesi-buyuyor

Ömür boyunca kullanmak zorunda oldukları ilaçtan katkı payı alınmaya başlandı.


21 Ocak 2018 23:05

Organ nakli hastaları şu sıralarda deyim yerindeyse can pazarında. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), organ nakli hastalarının yaygın olarak kullandığı Takrolimus etken maddeli Prograf isimli ilaçtan 19 Aralık'ta yaptığı bir düzenleme ile katkı payı almaya başladı.

Hastaların sürekli kullandığı ilaçtan istenen katkı payının aylık maliyeti, dar gelirli hastalara önemli bir ekonomik yük getiriyor. Bu farkı ödemeye gücü olmayan hastalar şimdilerde endişe içinde. Hastaların büyük bölümünün yeşil kartlı veya emekli olduğu da ifade ediliyor.

Organ reddi kuşkusu..

Hastalar bu ilacın yerine pazarda bulunan Hindistan kaynaklı muadil ilaca ise hastalar kuşku ile bakıyorlar. Çünkü riskleri, vücudun organı reddetme ihtimali.

Hürriyet Gazetesine konuşan Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Sosyal Yardımlaşma Derneği (AKBÖHONDER) Başkanı Mehmet Şahan, muadil ilacın organ reddine yol açabileceği endişesini dile getiriyor.

Kendisi de böbrek nakilli olan Şahan, böbrek nakilli hastaların, nakil sonrası ömür boyu kullanacağı bağışıklık baskılayıcı ilaçlar için kutu başına 10 ila 20 TL fark demek zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

Böbrek nakilli hastaların nakil sonrası kullanmak zorunda olduğu, vücudun organı reddetmesini önleyen ilaçların SGK tarafından muafiyet kapsamından çıkarıldığını vurgulayan Mehmet Şahan;

"Tam muafiyet kapsamından çıkarılan ilaçların yerine yine Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan muadil başka bir ilaç eklendi. Kendilerine nakil sonrası ilaçlarını temin etmek üzere verilen ilaç muafiyet raporuna rağmen kutu başına 10 ila 20 TL yüzde ödemek zorunda kalan birçok böbrek nakilli hasta endişeli. SGK tarafından verilen muadil ilacın vücutlarında yaratacağı etkiyi bilemedikleri için korkan, aynı zamanda bu farkı ödemekte maddi anlamda büyük sıkıntı yaşayan hastalar bir an önce yapılan değişiklikten vazgeçilmesini istiyor" diye konuştu.

Vücudun uyum gösterdiği ilaç

Nakilli hastaların olmazsa olmaz listesinin başında yer alan bu ilacın, nakilli böbreğin sağlıklı şekilde işlevini sürdürebilmesi için ömür boyu kullanılması gerektiğine işaret eden Mehmet Şahan;

"Hasta böbrek nakli olduktan sonra vücudun uyum gösterdiği bir ilaçla hayatını sürdürmeye devam ediyor. Siz kalkıp bir anda ilacı değiştirirseniz bunun sonucu nakilli böbreğin reddine kadar gidebilir. Nefrologlar ve genel cerrahlar vücudu belli bir ilaca adapte olmuş hastalar için bu değişikliğin çok sıkı takip gerektiren bir süreç olduğunu söylüyor" diye konuştu.

"Yeşil kartlı arkadaşım ilacı alamadı.."

Hastaların özel durumuna göre günlük ilaç kullanım miktarının değiştiğini söyleyen böbrek nakilli Fatma Ünal da "Ben günde 4 adet ilaç alıyorum. Yeşil kartlı arkadaşım ilacını parası olmadığı için alamadı.

Arkadaşımın karaciğeri tehlikede, bizleri bu gibi durumlarla karşı karşıya bırakmasınlar. Bir ayda 50 TL fark ödedim. Asgari ücretle çalışan ya da yeşil kartlı bir kişi nasıl ödesin" dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz