Muvazaa yaptığı tespit edilen, 100'den fazla eczane kapatıldı..

muvazaa-yaptigi-tespit-edilen-100-den-fazla-eczane-kapatildi

TİTCK Başkanı Gürsöz, Muvazaa Çalıştayında açıkladı..


10 Aralık 2016 14:43

3. Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı'nda bir konuşma yapan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, başkasının adına işletilen ya da kiralık diploma ile açıldığı tespit edilen Türkiye genelindeki yüzden fazla eczaneye kapatma cezası verildiğini bildirdi.

Gürsöz, eczanelerde eczacıların dışında üçüncü şahıslar tarafından işletildiği görülürse ya da şüphelenilirse ihbar edilmesi çağrısında bulundu.

Kanayan yara..

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; TİTCK Başkanı Gürsöz, muvazaanın eczanelerin ehil olmayan kişiler tarafından işletilmesi olduğunu belirterek, "Muvazaa bizim kronik sorunumuz, kanayan bir yaradır. 2016 yılı içerisinde bu konuya bir el atalım istedik ve etkin bir şekilde mücadele ettik." dedi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve sahada çalışan il müdürlüklerinin katkılarıyla yıl içerisinde muvazaa ile mücadeleye hız verdiklerini ifade eden Gürsöz, bu kapsamda daha önce iki çalıştay yaptıklarını hatırlattı. İllerde muvazaa değerlendirmelerini yapan eczacı odalarını ve il müdürlüklerinde çalışan eczacıları bir araya getirdiklerini belirten Gürsöz, sahada etkinliğin artmasını istediklerini dile getirdi.

100'den fazla eczane kapatıldı..

Gürsöz, konuyu sürekli gündeme getirdikçe ve üzerine gittikçe çözüme doğru yol aldıklarını belirterek, "Yıllardır kanayan bir yarada nihayet çözüm ışığı belirdi, mücadelenin etkinliği arttı. Muvazaa tespiti yapılan eczane sayılarından da açık bir şekilde görebiliyoruz." diye konuştu.

Önceki yıllara göre bu tespit sayılarının arttığını kaydeden Gürsöz, "Türkiye genelinde yüzden fazla eczane muvazaalı olarak işletildiği gerekçesiyle kapatıldı. Bu mücadelenin etkinliğini artırmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Muvazaa konusunun eczacılık mesleğinin saygınlığına gölge düşüren bir husus olduğunu ve mücadelenin 2017 yılında da hız kesmeden devam edeceğini bildiren Gürsöz, "Bu mücadeleyi de sonuna kadar, son muvazaalı işletilen eczane kapatılana kadar devam ettireceğiz." dedi.

Eczacılık ehil insanların elinde yapılmalı

Eczacıların hem bir ilaç danışmanı hem bir halk sağlığı uzmanı olduğunu ifade eden Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, "Halk sağlığı noktasında önemli bir merkezse eczaneler, o zaman bu, ehil insanların elinde yapılması gereken bir iştir. Bu bağlamda baktığımızda eczanelerin bu noktaya taşınması son derece önemlidir." ifadesini kullandı.

Çolak, 2012 yılında ilk defa muvazaa ile ilgili yasal prosedürün hayata geçtiğini anımsatarak, bu konuda cezai müeyyidelerin işlediği bir noktaya gelindiğini söyledi. Çolak, "Muvazaanın Türkiye'de yapılamaması meslektaşlarımızın mesleğine yeterince sahip çıkmasından, mesleği bir ticari alan değil bir sağlık alanı olduğu olgusunu kavramasından geçiyor. Sağlık otoritesinin mesleğimize ilişkin yaklaşımından geçiyor." sözlerine yer verdi.

Dosyalar azalıyor..

Eczaneler ve Eczane Depoları Ruhsat Deposu Daire Başkanı Fatma Bekar da kuruma gelen dosya sayısında azalma olduğunu gördüklerini, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce, 32 mevcut eczanenin 16'sının faaliyetten men edildiği bilgisini paylaştı.

Çalıştaya, TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ve Türkiye genelindeki il sağlık müdürlüklerinde çalışan eczacılar ile eczacı odalarının temsilcileri katıldı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
09/12/2016 10:47
gelde doguda eczacılık yapta görelim. batıda herkez rahatlıkla meslegini icra ediyor. burada cok zor buralardan gidin buralar bizim gibi laflarla meslektaşlarımızı taciz ediyorlar doguda şikayet etmek meslek hALİNE GELMİŞ doktoru ögretmeni eczacıyı vsvs şikayet türkiye bir bütündür herkez her yerde meslegini rahatlıkla icra edebilmeli buna alet olan temsilciler de var meslekte arkadaşlık okul sıralarında var okul bitti arkadaşlık bitti herkez bir birinin rakibi,meslek ölmüş 30 küsür ecz fakültesi var ekonomik sorunlar, diz boyu
Yorum yaz