"Pek çok eczane bu formun ne olduğunu bile bilmiyor..

mudur-agir-konustu-pek-cok-eczane-bu-formun-ne-oldugunu-bile-bilmiyor

İnfaz Kurumu Müdürü eczacıların büyük bölümünün protokole uymadığını savundu.


06 Aralık 2017 12:13

Silivri 4 No.lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü, İstanbul Eczacı Odası ve Türk Eczacıları Birliği'ne gönderilmek üzere Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına bir yazı yazdı.

Adalet Bakanlığı ile sözleşmeli eczanelerin büyük bölümünün, reçete karşılanması esnasında protokolde yer alan esas ve hususlara uymadığı yolunda ağır eleştirilerin yer aldığı yazıda; "..Kurumumuz ile protokol yapan, eczanelerin neredeyse tamamının protokol hükümlerine uymadığı tespit edildiğinden gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması.." ifadesine yer verildi.

İstanbul Eczacı Odası'nın duyurusu şöyle:

Bilindiği üzere, ceza ve tevkifevlerinde kalan hükümlü ve tutuklulara ait reçetelerin, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan protokol hükümlerine uygun olarak karşılanması gerekmektedir.

Silivri 4 No.lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından Odamıza iletilen yazıda; "bazı sözleşmeli eczanelerin, reçete karşılanması esnasında protokolde yer alan esas ve hususlara uymadığı" bilgisi yer almaktadır.

İlgili reçetelerin protokol hükümlerine uygun olarak karşılanması hususunu önemle hatırlatırız.

Ceza İnfaz Kurumu Müdürü'nin yazısı şöyle:

Silivri 4 No.lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak, kurumumuzda barındırılmakta olan hükümlü ve tutukluların ilaç teminleri Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan protokolde yer alan esas ve usullere göre yapılmaktadır.

Kurumumuzda barındırılmakta olan hükümlü ve tutuklulara ait ilaçların kurumumuza teslim edilmesi işlemlerinde çeşitli aksaklıklar olduğu tespit edildiğinden Türk Eczacıları Birliği 1, Bölge İstanbul Ecza Odası'na  21/02/2017 tarihli 2017/26 sayı numaralı yazımız ve 27/07/2017 tarihli 2017/123 sayılı yazımız ile eczacıların imzaladıkları protokole uymayan uygulamaları bildirilmiştir.

21/02/2017 tarihli yazımız Türk Eczacıları Birliği 1. Bölge İstanbul Ecza. Odası tarafındım https://www.istanbuleczaciodasi.org.tr/ internet sitesinden ilan edilmiş olmasına rağmen eczaneler tarafından aynı yanlışlar yapılmaya devam etmektedir.

Kurumumuz ile imzalan protokol gereği eczane tarafından kuruma ilaç teslim edecek eczacı yada eczacı adına yetkili kişi tarafından "Reçete Teslimine Ait Tutanak"ta yer alan ilgili bölüm eczane kaşesi ile birlikte yetkili kişi isim ve soy ismini yazarak imza atması, kuruma ilaç teslimi esnasında kurum personelinin kimlik bilgilerini içeren kaşe basılarak imzalaması gerekirken kurumumuza ait ilaçları karşılayan eczanelerin neredeyse tamamının ilaçları kurum girişine gelişigüzel bıraktığı, EK-5 formu düzenlemediği, bir çok eczanenin EK-5 formunun ne olduğunu bile bilmediği tespit edilmiştir.

Reçete Teslimine İlişkin Tutanak düzenlemeyen eczanelerin parasal limitlerini de aştıkları ve eşit parasal limit prensibine uymadıkları tespit edilmiştir.

İmzalanan protokolde eczanelerin karşıladığı ilaçlara ait bilgileri Türk Eczacıları Birliğinin "Reçete Tevzi Sistemi" ne işleyeceği ve bu sistemden alacağı çıktıyı faturaya ekleyeceği belirtilmesine karşın bir çok eczanenin bu hükme uymadığı tespit edilmiştir. İmzalanan .protokolde belirtilen hususlara uymayan eczaneler hakkında idari işlem yapılacağı açıkça belirtilmiştir.

Reçete Teslimine Ait Tutanak ve Reçete Tevzi Sistemi Dökümü düzenlemeyen eczanelere bu evraklarını düzenlemediği hatırlatıldığında bir çok eczanenin kurum personeline karşı;

"Bu evrakları hiç bir kurum istemiyor sadece siz istiyorsunuz.", "Nerede yazıyor bunları yapacağım,", "Bu seferlik böyle olsun." , " Ben kaç tane cezaevine ilaç verdim bu sıkıntıları bir tek sizde yaşıyorum." gibi sözler sarf etmektedir.

Kurumumuz ile protokol imzalayan eczanelerin imzaladıktan protokol hükümlerini en azından bir kez okuması halinde belirtilen evrakları kurum personelinin istemediğini, imzaladığı protokol hükümlerine göre, kendilerinin hazırlaması gerektiğini ve evrakların esasında eczanelerin hak kaybını önlemek için protokolde yer aldığını anlayacakları düşünülmektedir.

Kuruntumuz ile protokol yapan, eczanelerin neredeyse tamamının protokol hükümlerine uymadığı tespit edildiğinden gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması için yazımız ve eklerinin Türk Eczacıları Birliği 1, Bölge İstanbul Ecza Odası'na gönderilmesi hususu;

Bilgilerinize arz olunur.

Nayim Okan / Kurum Müdürü

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz