Morfin'e kardeş geliyor..

morfin-e-kardes-geliyor

Morfin türevi ağrı kesicilerin yerine, yan etkisi olmayan ve bağımlılık yapmadığı ifade edilen daha güçlü bir ağrı kesicinin üretildiği bildirildi.


22 Ağustos 2016 15:08

Yeni keşfedilen ‘PZM 21’ isimli ağrı kesicinin, öteden beri kullanılan morfinden daha etkili olduğu belirtiliyor. Nature dergisinde de yer alan çalışmaya göre, bağımlılık yapmayan ‘PZM 21’ adlı ilacın yan etkisi ise yok denecek kadar az.

Aralarında ilaçların beyin reseptörlerini nasıl etkilediğine dair yaptığı araştırmayla 2012’de Nobel Kimya Ödülü alan Starford Üniversitesi’nden Prof. Brian Kobilka’nın da bulunduğu bilim insanları, yaklaşık 3 milyon farklı bileşikleri değerlendirdikten sonra ‘PZM 21’ adında bir ilaç keşfetti.

Deneme aşamasında..

Haşhaştan elde edilen morfinin beyindeki reseptörlere etki ederek ağrıları azalttığı fakat aynı zamanda beyindeki farklı reseptörleri etkileyerek aşırı doz durumunda önemli solunum problemlerine yol açtığını gerçeğinden yola çıkan bilim insanları, başka bir çözüm için kolları sıvadılar.

İlacın aynı zamanda kabızlık gibi sorunlara daha az neden olduğunu da söylediler. Bu yeni ilacın beyindeki ağrı hissini donuklaştırdığı belirtilirken bunun da omuriliğe bağlı refleks tepkiler üzerinde az etkiye sahip olduğu kaydedildi.

Umut verici..

‘Nature’ dergisine ilaçla ilgili bir makale yazan bilim insanları ilacın ağrıya karşı güçlü, seçici ve etkili olduğunu yazdı. Makalede bu ilacın tehlikeli yan etkileri olmadan 100 yıllık probleme çare olabileceği de belirtildi. Yapılan deneylerde ‘PZM 21’ adlı ilacın solunumu etkilemediği, mevcut etkisinin de maksimum doz morfinden üç saat fazla olduğunun tespit edildiği de açıklandı. Aynı zamanda bağımlılık da yapmadığı kaydedildi.

Nobelli Profesör Brian Kobilka, bunu ‘umut veren bir ilaç adayı’ olarak değerlendirdi. Ancak ilacın üretilip reçeteye yazılıp hastanelerde kullanılması için daha fazla araştırma yapılması, insanlar üzerinde denenmesi gerekiyor. Bu araştırmalar arasında toksikoloji ve metabolizma testlerinin de bulunması gerektiği kaydediliyor.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz