"Meme protezlerinde lenfoma riski var.."

meme-protezlerinde-lenfoma-riski-var

LLMBİR Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, meme protezleri konusunda önemli bir açıklama yaptı.


31 Mayıs 2018 00:01

Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, önceki gün düzenlenen "Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları Kongresi" nde önemli bir uyarıda bulundu.

"Meme protezleri meme lenfomasına yol açar mı?" sorusunu cevaplayan Prof. Özcan; ister meme kanserinden sonra eksikliği tamamlamak için yaptırılan, isterse de estetik amaçlı yaptırılan meme protezlerinin memede özel bir kanser olan meme lenfomasına yol açabildiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün de bu konuyu raporlarına koyduğunu ifade eden Özcan,

"Amerikalıların oluşturdukları kayıt sistemi, 2017 Eylül itibariyle meme proteziyle ilişkili 414 meme lenfomasının görüldüğünü, bunlardan bir kısmının ölümle sonuçlandığını ortaya koydu.

Burada bilinmesi gereken şu ki; meme protezleri lenfoma riski taşımaktadır. Ancak şu anda var olan protezlerin çıkartılmasını gerektirmiyor" dedi.

Fark etmenin yöntemi

Meme lenfomasını fark etmenin yöntemleri hakkında bilgiler veren Özcan,

"Protezli memede şişlik, ağrı veya o bölgeyle ilgili sıra dışı yeni bir yakınma olduğunda mutlaka kontrol yaptırılmalı. Ultrasonografi veya diğer görüntüleme yöntemleriyle tanı kolaylıkla konulabilmekte. Erken tanındığında da protezin çıkartılması bile yeterli olabilmekte. Zamanında tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan vakalar bildirilmiş.

Hangi protezlerin daha riskli olduğu konusunda sağlıklı bir bilgimiz olmamakla birlikte yüzeyi pürtüklü dokuyla kaplı olanların biraz daha riskli olduğu düşünülmekte. Bu bilgi meme protezi takılacak bütün hanımefendilere mutlaka verilmeli" dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz