Medikal sözleşmesinde eczacıya dayatılan maddeler..!

medikal-sozlesmesinde-eczaciya-dayatilan-maddeler

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Z. Cenap Sarıalioğlu ile yaptığımız röportajın ilk bölümü.


20 Nisan 2017 08:51

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu ile eczacıların güncel konuları üzerine yapmış olduğumuz bir röportajı sunuyoruz. İki bölüm halinde sunacağımız röportajın ilk bölümünde ağırlık, SGK ile sürdürülen medikal ürünler sözleşmesi konusundaydı.

Bir ısınma turu olarak klasik soru ile başlayalım. Göreve başladığınızdan bu yana 1.5 yılı geçti, nasıl bir dönem geçirdiniz?

Yoğun bir dönem geçirdik. Bizim göreve gelmemizle İstanbul Eczacı Odası'nda bir kan değişimi yaşandı. Hem İstanbul için, hem Türkiye genelinde, ispatlamamız gereken şeyler vardı. İstanbul Eczacı Odası bizden önceki dönemde kavgacı bir görüntü vermişti. Hırçın ve uzlaşmaz bir imajı vardı. Biz bu imajı değiştirmek için çaba sarf ettik. Yoğun ve yorucu bir dönemdi. Eczacının Odaya güveni zayıflamıştı, bunu gecikmeden düzeltmek gerekiyordu. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

Göreve geldikten hemen sonra SGK ile yapılan protokol çalışmalarında büyük mesai harcadık. Toplantılarda "Çok haklısınız" deyip, sonra hiç bir şey yapmayan anlayış ile çok mücadele ettik.

Söz SGK'ya gelmişken, Kurum ile yapılan medikal ürün sözleşmesi görüşmeleri neden bu kadar uzadı? Eczacı kamuoyunun tedirgin olduğu görülüyor, nedir konunun aslı, kim ayak sürüyor?

Yaşanan süreci size özetleyeyim. SGK şubat ayında eczacıları çağırdı. 'Eczacılarla da medikalcilerle başladığımız tarihte başlayalım, gelin görüşelim' dedi, kalktık gittik. Önümüze bir sözleşme örneği koydular. Medikalcilerle yapmakta oldukları sözleşmenin aynısını. Hadi bunu imzalayın dediler.

Sözleşmeye bir baktık, olacak şey değil. Öyle maddeler var ki kabul edilmesi mümkün değil. 20 kadar madde üzerinde görüşmeler başladı.  Yoğun tartışmalar yaşandı, uzlaşılan maddeler oldu ancak bazı kritik maddeler var ki uzlaşılamadı. Kabul edilmesi mümkün olmayan maddeler.

Bu maddelere örnek verebilir misiniz?

Bize kabul ettirilmeye çalışılan sözleşmede bir madde vardı.  Anlam olarak şöyle; Deniliyor ki "SGK gerek duyduğu zaman, sözleşmeli kuruluşu denetlemek üzere dışarıdan hizmet satın alabilir. Bu denetlemenin faturasını da denetlenen kuruluş öder.   

Biraz daha açarsak ?

Yani, SGK dilediği zaman, ülkenin herhangi bir yerindeki eczaneyi denetlemek için, dışarıdan bir kuruluştan denetleme elemanı temin edecek; söz gelimi İstanbul'daki bir eczaneyi denetlemek için Ankara'da anlaştığı bir firmadan denetim görevlisi gönderecek, gelen görevli denetleme uzadı deyip, --ki bir sınırı yok- günlerce 5 yıldızlı otelde yatıp kalkacak, bunun faturasını da denetlenen eczacı ödeyecek.  Bu kabul edilebilir bir madde midir?

Evet hayli ilginç, bir başka örnek daha var mı, eczacıya teklif edilen ilginç maddelerden?

Problemli maddelerden biri de satılan ürünün garantisi ile ilgili olan maddeydi. SGK öyle şeyler istiyor ki;  mesela ürünü sattınız, bir ay sonra arızalı diye geldi. Talep etmeden sıfırını temin edip vereceksin diyor. Ya da diyelim ithalatçı firma üç ay sonra battı, piyasadan çekildi. SGK ben seni tanırım diyor, garanti sensin, gelen iade ürünü alacaksın. Ya da bir ay sonra ben bunu kullanamıyorum diye geldi, iade alacaksın..!

Bu maddeler medikal firmalarının SGK ile yaptığı sözleşmede var mı?

Aynen var. Medikalciler bu maddelerin olduğu sözleşmeleri imzalıyorlar.

Medikalciler nasıl kabul etti?

Büyük çoğunluğu henüz neye imza attıklarının farkında değiller. 5-6 ay sonra sözleşme fesihleri başlayacaktır.

Bir de eczanede satılacak ürün çeşidinin sayısında bir uzlaşmazlık olduğundan bahsediliyor.

Görüşmeler başladığında SGK'nın 80 kalemlik bir liste hazırladığını gördük. Eczacıların hazırladığı bir başka liste daha vardı 400 kalemlik, biz de o listeyi sunduk. Dediler ki bu listeyi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na gönderelim, tetkik etsinler. Şu anda 80 ve 400 olmak üzere iki liste var ortada. Eczanelerde satılabilecek medikal ürün sayısı bu iki sayının arasında olacak gibi duruyor.

Eczacının satacağı medikal ürünleri, bir uzman yardımı gerektirmeyen ürünler olarak tarif edebiliriz. Söz gelimi bir ayak protezi satılmayacak eczanelerde.

Şimdi hangi aşamada görüşmeler?

Üzerinde çalışılan 4-5 madde kaldı. Her iki taraftan 7-8 kişilik ekipler yoğun olarak çalışıyorlar. Bu arada aynı anda iki ayrı konu üzerinde çalışılıyor. Hem medikal ürün konusu hem de mevcut ilaç protokolünün maddeleri tartışılıyor. Biliyorsunuz medikalde sözleşme imzalama süresi 31.05.2017 tarihi mesai saati bitimine kadar uzatıldı. Zaten çalışmaların da sonuna yaklaşıldı. Önümüzdeki ay sözleşmeyi imzalarız diye düşünüyorum.

Yarın ikinci bölüm ile devam ediyoruz.

Röportajın 2. bölümü için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz