Medikal malzeme sözleşmesinde son durum.. "Eczacı yine bekleyip duruu..!"

medikal-malzeme-sozlesmesinde-son-durum-eczaci-yine-bekleyip-duruu

Eczacılık dünyasında çözülmeyi bekleyen sorunlar bitmiyor, bitmek bir yana üzerine yenileri ekleniyor. Son günlerin bir konusu da eczanelerde medikal malzeme satışı meselesi.


19 Ocak 2017 19:36

Eczanelerde medikal malzeme satışı için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yapılacak sözleşme konusu belirsizliğini sürdürüyor. SGK, yapılmasını istediği sözleşmeyi yayınladı ve yürürlüğe girdiğini duyurdu. Ancak TEB ek protokol yapılmasını talep ediyor.    

Konu nasıl başladı nereye geldi..

Her şey SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç'un 2016 Kasımında İstanbul Health Expo 4'üncü Medikal Cihaz Fuarı açılış töreninde yaptığı açıklama ile başladı. Orhan Koç, 1 Ocak itibarıyla 'önce al, sonra kurumdan parayı al' devrinin kapanacağını, belirterek, "Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek üzere, tüm eczanelerimiz ve tıbbi cihaz ve malzeme satan firmalarla sözleşme yapacağız." dedi.

Eczaneler ile ilaçta olduğu gibi medikal malzeme satışında da sözleşme yapılacağı bilgisi kamuoyuna ilk kez böyle açıklandı.  

SGK, bu açıklamadan bir ay kadar sonra, 23 Aralık 2016'da "Ayakta tedavide kullanılan hazır tıbbi malzeme sözleşmesi" ni yayınladı. SGK, medikal malzeme satıcıları ile sözleşme yapılacağını vurguladı ve yayınladığı sözleşmenin 02.01.2017 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini, sözleşme yapmak için son tarihin ise 31.03.2017 olduğunu duyurdu.

Eczacılar tedirgin..

Açıklamadan sonra sular ısınmaya başladı, çünkü eczacılık dünyası bu gelişmeden tedirgin oldu. Yapılan açıklamadan, medikal malzeme satıcıları ve bu arada eczaneler ile birebir sözleşme yapılacağı anlaşılıyordu. Oysa eczacılar haklarının korunabilmesi için Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile SGK'nın toplu bir protokol yapmasını istiyorlardı.

Sosyal medya üzerinden hararetli bir tartışma sürüyordu; endişeli bir bekleyiş başladı.

TEB 31 Aralık 2016'da beklenen açıklamayı yaptı. Statik IP konusunda olduğu gibi eczacılara yine özetle "Bekleyin" dedi.  TEB'in açıklaması şu oldu:

"Kurum ile Birliğimiz arasında imzalanmış olan İlaç Temin Protokolü eki olarak medikal malzemelerin karşılanma usul ve esaslarının oluşturulmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup, Birliğimiz ve Kurum arasında ek protokolün imzalanmasını takiben, ek protokolde belirlenen esaslar doğrultusunda eczanelerden medikal malzeme temini işlemleri başlayacaktır."

Hele bir konuşalım..

TEB çok başarılı olduğu bürokratik ifade ile şunu söylüyordu: Kurum ile bu konuyu konuşuyoruz, ortak noktalar bulacağız, Kurum ile aramızda bir ek protokol hazırlayacağız, sonra bu protokolü imzalayacağız, binnetice eczanelerden medikal malzeme temini işlemleri başlayacak..

"Kolay gelsin.." demekten başka yapacak bir şey yoktu..

SGK, TEB'in bu açıklamasını duymazdan geldi ve 5 Ocak 2017 tarihinde kendi duyurusunu yaptı. Sözleşmenin 2 Ocakta yürürlüğe girdiğinin altını çizerek, hangi ilde nereye başvurulacağına ilişkin bir de "Başvuru merkezleri" listesi yayınladı.

Şimdiki durum..

Günümüz itibariyle son durak burası;

SGK; ben sözleşmeyi yayınladım, nereye baş vurulacağının listesini de duyurdum, gidin yapın sözleşmenizi söyleminde.

TEB derseniz, hele bekleyin ek protokol yapacağız havasında.

Eczacıların durumunu en iyi yansıtan ise galiba görüşünü sorduğumuz bir Ege'li eczacının yerel şivesi ile verdiği şu cevap oldu; "Biz mi, yine bekleyip duruu.." 


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz