Manisa Eczacı Odası; "Almayı reddediyoruz..!"

manisa-eczaci-odasi-bayrak-acti-almayi-reddediyoruz

Manisa Eczacı Odası, Gıda Bakanlığının uygulamasına karşı direneceğini açıkladı.


23 Ağustos 2017 12:38

Manisa Eczacı Odası bir deklarasyon yayınlayarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının eczacıları almaya zorladığı "Gıda Satış Ruhsatı" nı almayı reddettiklerini açıkladı.

Manisa Eczacı Odası'nın duyurusu şöyle:

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜKLERİNCE İSTENEN KAYIT VE ONAY BELGESİ HAKKINDA

Bilindiği üzere, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’nin Eczanelerimize bir yılı aşkın süredir  “Gıda satış ruhsatı” almaları için yaptığı yazılı ve sözlü tebligatlar son zamanlarda “denetlemelere” dönmüştür.

Ülkemizde, Eczanelerin çalışma düzen ve işleyişini belirleyen 6197 sayılı kanun ve Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddelerinde açıkça belirtildiği şekilde Herhangi bir Kurum veya Kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmaz hükmü amirdir.

Kanunda açıkça belirtilmesine rağmen, ilgili kurum tarafından farklı kanun ve yönetmelikler bahane edilerek yapılan denetimler, son zamanlarda artış göstermiş, kanuni yaptırıma başvurma yönündeki tehditlerle Eczacılarımız Gıda Satış Ruhsatı almaya yönlendirilmek istenmiştir.

Mevcutta yürürlükte olan mevzuat uyarınca Eczanelerimizin denetimleri, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yapılabilmektedir. Alınması istenen “Gıda Satış Ruhsatı”, Eczanelerimizin ilgili müdürlüğe bağlı, Sağlık ehli olmayan kişilerce denetlenmesinin ve cezai yaptırımların önünü açacaktır. Sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar hariç, Eczanelerimizde sattığımız tüm ürünlerin denetleme yetkisi ilgili kuruma geçecektir.

Odamız yönetim kurulu konuyu başından beri yakinen takip etmekte, Türk Eczacıları Birliği ile Fikir ve Eylem birliği içerisinde süreci yönetmektedir. Üyelerimizi kısa vadede sıkıntıya sokacak, maddi cezalar ile yüz yüze bırakacağından şüphe duyulmayan ilgili ruhsatı, yürürlülükteki kanun ve yönetmeliklerimize dayanarak almayı reddediyoruz.

Bir üyemizin şahsen açtığı, odamızın da müdahil olup hukuki destek sağladığı dava kazanılmıştır.  Odamız bu davayı ve diğer illerde açılan ve kazanılan tüm davaları emsal göstererek Tüm Üyeleri Adına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bir dava açmıştır. Davamız devam etmekte olup en kısa sürede üyelerimizin lehine sonuçlanmasını bekliyoruz.

Yıllardır Eczanelerimize yönelik tüm baskı ve zorlamaları örgütlü gücü ve birlikte hareket edebilmesiyle aşan örgütümüzün, bu süreci de Eczacılarımızın birlik ve desteğiyle aşacağından şüphemiz yoktur. Farklı illerimizde alınan yargı kararları görmezden gelinerek ve mevcut mahkeme süreci yok sayılarak yapılan bu uygulama, Eczacılarımızın kararlı duruşu ve birliği ile aşılacaktır.

Manisa Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak üyelerimizin birlik ve kararlılığına bir kez daha tanık olduğumuz bu sürecin en kısa sürede olumlu bir şekilde sonlanmasına olan inancımız tamdır.

ÖNEMLİ: Tutanakta belirtilen 7 günlük süre aşımı dolmadan, ekte bulunan yapılan denetimlere itiraz dilekçesi örneğinin eksiksiz olarak doldurularak, denetimin yapıldığı İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ ne evrak kayıt numarası alınarak teslim edilmesi gerekmektedir.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz