Majistral ilaçta 52 yıllık tecrübe..

majistral-ilacta-52-yillik-tecrube

Eskişehirli eczacı Kayhan Tuncal, eczacılık mesleğinde yarım asrı devirenlerden.


16 Nisan 2018 15:20

Majistral ilaçlar eczacılık dünyasının şimdilerdeki yükselen değeri. Majistral ilaç hazırlamayı birkaç etken ve yardımcı maddeyi havanda karıştırıp şişelemek olarak görenler yanılgıya düşerler. Bu konuda tecrübenin önemi tartışılmaz.

Eskişehir’de 52 yıllık eczacı Kayhan Tuncel mesleğin duayenlerinden. Yılların tecrübesini kullanarak doktorların verdiği reçetelere ve formüllere göre ilaç hazırlayıp hastalara şifa olmayı sürdürüyor.

Hazır olarak karşılığı olmayan ilaçlar

Eczacılığı bilerek ve isteyerek seçtiğini vurgulayan Tuncel, yapmış olduğu tercihlerden dolayı hiçbir pişmanlık duymadığını ifade ediyor.

Kayhan Tuncel şöyle anlatıyor;

”Öncelikle ilaç kavramına saptama yapmak lazım. İlaç muayyen miktarlarda tek ya da birkaç kimyasal maddenin birleşmesinden oluşmuş ve vücuda verilmek için hazırlanmış kimyasal maddeler topluluğudur.

Şimdi ilaç kavramından yola çıkarsak; ilaçların genel anlamda en çok bulunan şekli müstahzar dediğimiz, firmalar tarafından imal edilen, aracı depocularla ile tedarik zinciriyle bize ulaşan ve hekimin reçetesiyle bizim verdiğimiz ilaçlara biz müstahzar diyoruz. Bunun haricindeki grup ise eczanede hazırlanan ilaçlardır.

Eczanede hazırlanan ilaçlar genelde hazır olarak karşılığı bulunmayan veya bulunmasına imkan olmayanlardır. Çünkü bozulabilme süreçleri, farklı kimyasal madde miktarlarından dolayı hemen hazırlanıp yapılması gereken ilaçlardır.

Biz bunları majistral kavramı ile ifade ediyoruz. Her ne kadar şimdilerde yoğun bir hazırlama dönemi olmuyorsa da hala revaçta ve biz bunları hazırlıyoruz.”

“Hekim reçetesi olmadan yapılamaz”

Eczanede yapılan ilaçların kurallarına da değinen Kayhan Tuncel, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Yalnız bunun da kendine göre birtakım kuralları var. Öncelikle hekim reçetesi olmadan yapıp satmak mümkün değil. Elinize aldığınız formüle herhangi bir madde ilavesi veya madde çıkarımı asla söz konusu değil.

Türk Eczacılar Birliği ile Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu bir komisyonca eczanede hazırlanan ilaçların fiyatları da yasal bir düzenlemeye alınmıştır. Hesaplama cetvelleri vardır. Örneğin, hiç tahmin edemeyeceğiniz; bulamayacağınızı zannettiğiniz ilacın hesabını yaparak hastaya ulaştırabilirsiniz. Eczacılık öğrencilerine de bunun aşılanması hususunda gayret göstermek gerektiğine inanıyorum.”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz