Kübalı uzman; "Etkili çözüm ilaçları Türkiye'de üretmek"

kubali-uzman-en-etkili-cozum-bu-ilaclari-turkiyede-uretmek

Kübalı uzmanlar kanser ilaçları dahil yüze yakın ilacı Türkiye’de üretmek istiyor.


05 Kasım 2018 19:39

Bir toplantı için Ankara’ya gelen Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi Direktörü Dr. Agustin Lage Davila, yüze yakın ilaç üzerinde çalıştıklarını ve tüm dünyada çok konuşulan ve ‘Küba Kanser Aşısı’ diye bilinen ‘racotumomab’ etken maddeli aşı da dahil olmak üzere bunları Türkiye ile işbirliği yaparak üretmek istediklerini söyledi.

Yetkililere seslenen Dr. Agustin Lage Davila: “Türkiye ile ortak çalışmak istiyoruz. 40’ı kanser olmak üzere 101 ilaç üzerinde çalışıyoruz, Türkiye ile işbirliği yapmayı çok istiyoruz” dedi.

Medikal Akademi'nin sorularını yanıtlayan Dr. Agustin Lage Davila, bu ilaçların geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda işbirliği arayışları içinde olduklarını belirterek,

“Vermek istediğimiz en büyük mesaj şu ki; Türkiye ve Küba arasında bu aşının buraya getirilmesi ile ilgili aslında çok fazla işbirliği fırsatımız var. Küba’daki ve Türkiye’deki kurumlar arasında bir köprü vazifesi görmek istiyoruz” diye konuştu.

Akciğer kanseri aşısı ABD’nin işbirliği nedeniyle çok popüler oldu

Terapotik Akciğer Kanseri Aşısının Türkiye ve dünyada çok popüler hale geldiğini ancak kendilerinin 40’ı kanser olmak üzere 101 ilaç üzerinde çalıştıklarını kaydeden Dr. Agustin Lage Davila, şu bilgileri verdi:

“Öncelikle şunu söylemem gerekiyor; bu aşı kanser tedavisinde kullandığımız birçok üründen sadece bir tanesi ama medyada en çok bu aşı dikkat çekti. Bunun popüler olmasının nedeni, aslında biyolojik değil, biraz politik diyebiliriz. Çünkü ABD’li ve Kübalı bilim insanlarının ortak girişimleri ile oluşturuldu.

Popüler olmasının altında biraz da bu neden yatıyor. Şunu vurgulamak istiyorum, terapotik akciğer kanseri aşısı evet gerçekten çok önemli bir bilimsel gelişme. Şu anda hala Küba’da, ABD’de, Avrupa’da bunun deneyleri sürüyor ama dediğim gibi akciğer kanseri aşısı, elimizdeki birçok üründen biri. Sadece en ilgi çekici olanı bu”

10’dan fazla ülkede ilaç listesinde

Akciğer kanser aşısının 10’dan fazla ülkede kayda alındığını, çok sayıda ülkede de deneylerinin sürdüğünü belirten Dr. Agustin Lage Davila, ilacın Türkiye’ye getirilmesini, hatta üretilmesini istediklerini vurguladı. Dr. Davila,

“İki ülke arasında maalesef büyük bir coğrafi mesafe var. Türkiye’den Küba’ya kanser tedavisi için giden ve başka türden hastalık tedavileri için giden hastalar oluyor. Fakat sayısı hiçbir zaman fazla değil bu hastaların. En etkili çözüm, tabii ki Türkiye’deki ilaç firmaları ile anlaşmalar imzalamamız ve bu ilaç ve aşıların üretimini Türkiye’de yapmaktır.

Diyabetli hastaların ülseri ayakları için ilaç

Şu anda Türkiye’den çok sayıda meslektaşımızla konuştuğumuz konu başlığı var. Bunlar sadece kanser aşısı ile sınırlı değil. Diyabet gibi başka hastalıklara yönelik te çok başarılı ilaçlarımız var.

Örneğin; diyabetli hastaların ülserli ayaklarını tedavi eden çok etkili bir ilacımız var. Türkiye’de de buna dönük büyük bir talep var. Bir Türk firması bunları Küba’dan getiriyor ve Türkiye’de hastalara sunuyor” diye konuştu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz