Kozmik radyasyon için ilaç keşfedildi..

kozmik-radyasyon-icin-ilac-kesfedildi

İnsanları kozmik radyasyon etkilerinden koruyacak bir ilaç bulundu.


22 Mayıs 2018 12:35

Kozmik radyasyon, astronotlarda hafıza kaybı gibi birçok bilişsel tehlikeye neden olabiliyor. Araştırmacılar, kozmik radyasyon etkilerinden kurtulabilmek için astronotlara özel bir ilaç keşfetti.

Kütleli ve yüksek enerjili tanecikler içeren madde demetleri olan kozmik ışınlar, derin uzay araştırmalarında astronotlar için en büyük tehlikelerden biridir. Kozmik radyasyon sonucunda astronotlar, hayati sinirsel yeteneklerini kaybedebilir veya hafıza kaybı yaşayabilir. San Francisco Üniversitesi (UCSF) araştırmacıları, bu tehlikeyi sadece bir hap ile önlemenin yolunu buldu.

Hafıza kaybını önledi

Araştırmada, PLX5622 adı verilen bir ilacın, kozmik radyasyondan kaynaklanan hafıza problemlerini potansiyel olarak önlediği keşfedildi. Fareler üzerindeki testlerde ilacın, ışınlanmış bağışıklık sistemi hücrelerini (mikroglia) sağlıklı örneklerle değiştirmeye zorladığı görüldü. Bu değişim ile hafıza fonksiyonlarına zarar verebilecek inflamasyon önlenebiliyor.

İlacın bir diğer önemli avantajı ise uzun ömürlü bir etkiye sahip olması. Tedavi edilmeyen farelerde, kozmik radyasyona maruz kalmalarından yaklaşık üç ay sonra hafıza problemleri görüldü. Ancak ilacı alanlarda sağlıklı davranışlar gözlemlendi.

Gelecekte kurulacak uzay kolonileri için önemli

Bileşiminde kanser tedavisinde kullanılan bileşikler olan ilaç, sanıldığından daha çabuk bir şekilde insanların kullanımına sunulabilir. Kanser tedavisinden sonra bilişsel sorunların önlenmesine yardımcı olabilir veya alzheimer gibi hastalıkların etkilerini hafifletir.

Ayrıca uzay araştırmalarında astronotların kullanımına sunulmasının yanı sıra, gelecekte uzay kolonilerinde yaşayacak kişiler de bu ilacı kullanabilir.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz