Konağın bir katını, ecza müzesi yaptı..

konagin-bir-katini-ecza-muzesi-yapti

32 yıl boyunca eczacı kalfalığı yapan Niyazi Çapa, Eskişehir'de sahibi olduğu üç katlı tarihi konağın bir katını ecza müzesi yaptı..


19 Ağustos 2016 16:33

Eskişehir'de ilginç bir girişim var. Şimdinin iş adamı, 32 yıllık eczacı kalfası Niyazi Çapa Tarihi Odunpazarı Evleri'ndeki Beylerbeyi Konağı'nın bir katında meslek hayatı boyunca biriktirdiği asırlık ilaç ve tıbbi malzemeler ile dergi koleksiyonlarını sergiliyor.

Ensonhaber.com'un haberine göre yıllardır kapanan eczanelerden topladığı ilaçlar ve teknik malzemeleri sahip olduğu konağın bir katında sergileyen Çapa'nın kurduğu ecza müzesi, geçmiş zamanlardaki eczacıların çalışma yöntemlerini günümüze taşıyor.

"32 yıl eczanelerde kalfalık yaptım.."

Çapa, 32 yıl boyunca eczanelerde kalfalık ve havan karıştırıcılığı yaptığını belirterek, ilaçlar ve tıbbi malzemelere ilgisinin o dönemden geldiğini ifade etti. Gençlik yıllarında ilaç mümessilliği yaptığını ve müdürlüğe kadar yükseldiğine de değinen Çapa, 50 yıl önce eczanede çalıştığı dönemlerde havanda karışımları ezerek günde 30-40 farklı ilaç ürettiklerini dile getirdi.

"İlaçları bölerdik"

Çapa, o dönemlerde doktorların verdiği reçetelerde ilaçların formüllerinin bulunduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Reçetede 'Şu ilaçları karıştırıp, 30'a böleceksin, 21'e böleceksin" yazardı. Yani 21 adet ilaç anlamında. Öksürük şurupları, kan şurubu, göz, kulak, burun damlaları, buğular, merhemler hep formül üzerine gelirdi eczaneye. Güzellik kremleri, losyonlar şimdiki gibi hazırda bulunmazdı. Biz üretirdik. Evin hanımı evden bir fincan alırdı eline. Gelir eczaneden güzellik kremini fincanına doldurur giderdi."

Oğlunun eczacı, gelininin ise doktor olduğunu ifade eden Çapa, çocuklarının arkadaşları ile eczane müzesine gelerek burada araştırma yaptıklarını, formüllerini öğrendikleri ilaçları havanda döverek yapabildiklerini ve geçmişten bugüne biriktirdiği dergi, broşür, kitap gibi eserleri okuyan gençlerin ufkunun açıldığını anlattı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz