Kocaeli Eczacı Odası Başkanı; "Neden şimdi..?"

kocaeli-eczaci-odasi-baskani-neden-simdi

Reçete dışına çıkarılacak ilaçlara ilişkin liste, çeşitli soruları da beraberinde getirdi.


08 Ocak 2018 11:18

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun yayınladığı (TİTCK), reçetesiz satılabilecek ilaçlara ilişkin listeye Türk Eczacıları Birliği tüm eczacı odaları başkanlarını toplayarak hep birlikte karşı çıkınca, TİTCK listeyi aynı gün geri çekti.

TEB'in düzenlediği basın toplantısında TİTCK'nın yayınladığı liste, etkin madde etkileşimi, doz, uygulama biçimi ve benzeri konularda ciddi argümanlarla bilimsel zeminde eleştirildi. Bu argümanlara karşı duramayan TİTCK da listeyi;

"Bu tartışmaların daha geniş platformlarda yapılmasına ve bilimsel zeminlerde sürdürülmesine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. Buna istinaden ilgili liste, üzerinde tüm taraflarca bir mutabakat sağlanana kadar görüşten kaldırılmıştır." ifadesiyle askıya aldı.

Bu gelişmelerden sonra eczacılık dünyası iki soruyu öne çıkardı.

İlk soru şöyle belirdi; "Listeyi yayınlayanlar, askıya alma gerekçesinde ifade ettikleri gibi tüm taraflarca mutabakat sağlamadan, neden acelesi varmış izlenimi yaratarak olgunlaşmadan listeyi açıkladılar?

Diğer soruyu ise Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı, TİTCK'nın listesinin yayınlanmasından hemen sonra Özgür Kocaeli gazetesine yaptığı değerlendirmede dile getirdi; Arpacı şöyle dedi;

"Öncelikle ifade etmek gerekir ki, olumlu yöndeki tüm gelişmelere rağmen ülkemizde sağlık sisteminin onca yapısal sorunu varken, reçetesiz ilaç konusunun hangi maksatla gündeme gelmiş olduğunu anlayabilmiş değiliz."

Arpacı'nın seslendirdiği konu, resmi ağızlardan doyurucu gerekçelerle açıklanmadıkça, bu konuda yapılmakta olan spekülasyonlar artarak yaygınlaşacaktır. 

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz