Kemoterapi sonrasında saç kaybını önleyen ilaç..

kemoterapi-sonrasinda-sac-kaybini-onleyen-ilac

İlaç, saç köklerini "taksan" denilen kemoterapi ilaçlarına daha az duyarlı hale getiriyor.


14 Eylül 2019 12:45

Bilim adamları, kemoterapi gören kanser hastalarının saçlarının dökülmesini önlemeye yardımcı olabilecek ilaç araştırmalarında başarılı sonuçlar elde etti.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre Manchester Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar saç köklerinin kemoterapiden nasıl korunacağına yönelik yeni bir strateji keşfetti.

Kemoterapiden önce geliştirilen ilaç ile saçlara yapılacak masajın, tedaviden sonra saç kaybını önlemeye önemli ölçüde katkıda bulunabileceği öne sürüldü.

Söz konusu ilaç, yapılan laboratuar testlerinde saç köklerini "taksan" olarak adlandırılan kemoterapi ilaçlarına daha az duyarlı hale getirdiği ortaya çıkan CDK4 - 6 inhibitörlerini içeriyor.

İlacı keşif aşamasında görev alan araştırmacı Dr. Talveen Purba;

“Saç derisi köklerine CDK4-6 inhibitörlerini içeren ilacı uyguladığımızda, bu foliküllerin taksanın zararlı etkilerine daha az duyarlı olduğunu gördük. Ayrıca ilacın saç köklerinde herhangi bir ek toksik etkisini olmadığını tespit ettik” dedi.

Ekip yaptıkları çalışmaların, oluşan saç hasarını hafifletmek için kemoterapi gören hastaların saç köklerine hücre bölünmesini yavaşlatacak harici olarak uygulanabilir ilaçların geliştirilmesini destekleyeceğini umuyor.

Kemoterapinin yan etkileri

Kemoterapi, sıklıkla kanser için ilk tedavi olarak uygulanıyor ve kanserli hücreleri yok etmek amacıyla hızla bölünen hücreleri hedefleyerek öldürmeye çalışıyor. Ancak ne yazık ki, kemoterapi saç köklerinde olduğu gibi sağlıklı dokularda hızla bölünen hücreleri de tahrip edebiliyor.

Araştırmacılar, saç dökülmesinin "psikolojik yükü" nedeniyle hastaların yüzde 8'inden fazlasının kemoterapiyi reddettiğini ortaya koydu.

Bazı hastalar, kemoterapi sırasında kafa derisini soğutan "buz şapkalarını" kullanarak, saç derisine kan akışını yavaşlatmayı amaçlıyor. Bu, birçok kimyasal maddenin saç köklerine ulaşmasını önlüyor ancak tüm kanser türlerinde aynı etkiyi göstermiyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz